Μια νέα παράμετρο του θρίλερ της επίτευξης συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φέρνει στο φως το ειδησεογραφικό δίκτυο Dow Jones Newswires και η εφημερίδα Wall Street Journal!

Επικαλούμενο πηγές από την ΕΕ, αλλά και από το IIF, δηλαδή πηγές που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στις συζητήσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, κάνει λόγο για μια νέα απαίτηση εκ μέρους αρκετών χωρών της Ευρωζώνης, που ενδεχομένως δικαιολογεί και τη νέα καθυστέρηση στην τελική συμφωνία: μιλάει για την απαίτηση κατάρτισης μιας νέας έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ΠΡΙΝ από τη σύνοδο κορυφής της 30ής Ιανουαρίου, προκειμένου σε αυτή να αποτυπώνεται η πραγματική θέση και τα πραγματικά, σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, άρα και το ΠΟΣΟ ακριβώς είναι το απαιτούμενο ύψος «κουρέματος» που θα χρειαστεί η Ελλάδα!

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» προέβλεπε πως η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε ύφεση 5% το 2011 και 2,8% το 2012, ενώ τώρα πια είναι γνωστό πως η ύφεση «έτρεξε» και θα «τρέξει» με μεγαλύτερους ρυθμούς. «Η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη και πιθανότητα θα συνεχιστεί και του χρόνου. Συνεπώς, υπάρχουν αιτήματα από μερικές πιστώτριες χώρες για νέα έκθεση βιωσιμότητας πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ώστε να γνωρίζουμε που στεκόμαστε» δηλώνουν χαρακτηριστικά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο.

Με αυτό το σκεπτικό δικαιολογείται και η παρέμβαση Γερμανίας και ΔΝΤ προς τους ιδιώτες ομολογιούχους για να δεχθούν χαμηλότερα επιτόκια στα νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα και τα σενάρια που δεν έχουν μεν επιβεβαιωθεί επισήμως, αλλά είναι πια γνωστά πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν από τους τραπεζίτες να συμφωνήσουν σε ένα κουπόνι ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ του 4%, ειδάλλως δεν θα καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Όσον αφορά τώρα το χρονικό περιθώριο, που μειώνεται δραματικά, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στις 20 Μαρτίου ομόλογα 14,4 δισ. ευρώ και είναι πια πρόδηλο πως δεν θα επαρκεί ο χρόνος για να υλοποιηθεί η συμφωνία, ακόμα κι αν αυτή επιτευχθεί μέσα στις επόμενες ώρες, οι ίδιες πηγές τονίζουν με βεβαιότητα πως «ΕΕ και ΔΝΤ δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει». Η πιθανότερη εκδοχή είναι να χορηγήσουν στη χώρα μας ένα «ενδιάμεσο δάνειο-γέφυρα», ένα «bridge loan», ως ύστατη λύση για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία και να πληρωθεί η… υποχρέωση, ώστε να κερδηθεί χρόνος να τελειώσει το PSI.

Αυτή ακριβώς η λύση, το «bridge loan» δηλαδή, ίσως αποτελέσει το… υπέρτατο τεστ για τους Μηχανισμούς Στήριξης και δη για τον υπό υλοποίηση Μόνιμο Μηχανισμό ESM, για τον οποίο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ζητούν ευθέως την ενίσχυση των κεφαλαίων του.

Οι δύο άνδρες μίλησαν στο γερμανικό περιοδικό Spiegel και δηλώνουν πως «με την αύξηση του ESM θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ, οδηγώντας σε πτώση τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων». Κάτι που θα χρειαστεί άμεσα, ιδίως εάν ο μηχανισμός στήριξης αναλάβει «πιο γρήγορα από το αρχικώς σχεδιασθέν διάστημα» τις… υποχρεώσεις του EFSF, δηλαδή την «εγγύηση» μέρους των νέων ομολόγων που θα εκδίδουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Ως προς τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για την ενίσχυση των ταμείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι κύριοι Μόντι και Ντράγκι προτείνουν αυτά να φτάσουν στο ένα τρισ. ευρώ (από τα σημερινά 500 δισ. ευρώ).

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook