Η καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού ατόμων που χρήζουν ψυχικής βοήθειας αλλά και η ισότιμη κοινωνική και επαγγελματική ένταξή τους, αποτέλεσαν το συμπέρασμα στην πανελλήνια συνάντηση ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που διεξήχθη το περασμένο τριήμερο στο Ρέθυμνο
.
Στη συνάντηση ακούστηκαν οι απόψεις τόσο ανθρώπων που παρέχουν στήριξη σε άτομα με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες όσο όμως και των ίδιων που αντιμετωπίζουν τέτοιου τύπου προβλήματα.

Ο Κώστας Κεσίσογλου, λήπτης υπηρεσιών υγείας μιλώντας στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα.» αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες και στην προσπάθεια που γίνεται μέσα από το σωματείο για να ακουστεί η φωνή τους:

«Στόχος μας είναι να κινητοποιηθούμε κατά τόπους ώστε κάποια στιγμή να δημιουργηθούν σύλλογοι και να δυναμώσει η φωνή μας και η διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Πιστεύω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα μας είναι ότι η κοινωνία έχει καταφέρει να δημιουργήσει στερεότυπα με αποτέλεσμα σήμερα ο κόσμος να φοβάται. Εμείς θέλουμε να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είμαστε επικίνδυνοι, είμαστε σαν όλους τους άλλους ανθρώπους με κάποια διαφορετικά προβλήματα και προσπαθούμε να ενσωματωθούμε στην κοινωνία».

Από την άλλη πλευρά αλλά στο ίδιο πνεύμα ο ψυχίατρος και διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, τόνισε στα «Ρ.Ν. τη σπουδαιότητα της συνάντησης λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η συνάντηση τόσο για το Κ.Ψ.Υ. όσο και για την πανελλήνια ένωση για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη που στηρίζει αυτή τη δεύτερη πανελλήνια συνάντηση. Θα ακολουθήσουν και άλλες σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Για το Ρέθυμνο, η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί δύο πράγματα:

Αρχίζει να έχει δύναμη η φωνή των ίδιων των ληπτών υπηρεσιών υγείας, ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία, ώστε η φωνή αυτή να απλωθεί σε όλο το φάσμα της πολιτείας και να διεκδικήσει ζητήματα-δικαιώματα τα οποία μέχρι τώρα δεν ήταν εφικτά. Για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας τέτοιες εκδηλώσεις τους κάνουν καλύτερους και πιο συνεργάσιμους στα πλαίσια της θεραπευτικής συμμαχίας.

Το πέρας επίσης της συνάντησης αποκάλυψε το πόσο ελλιπείς είναι οι δομές στο Ρέθυμνο, όπου δεν υπάρχει ιατροπαιδαγωγικό κέντρο, δεν υπάρχει κινητή μονάδα, κέντρο ημέρας, κέντρο παρέμβασης στην κρίση, ξενώνες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και συνειδητοποιήσαμε ακόμα περισσότερο με αφορμή αυτήν τη συνάντηση τις ευκαιρίες που έχουμε για να διεκδικήσουμε αυτές τις υπηρεσίες που είναι υπηρεσίες κοινοτικής και κοινωνικής ψυχιατρικής έξω από ασυλιακές λογικές του παρελθόντος, για μια ψυχιατρική περίθαλψη με ανθρώπινο πρόσωπο» είπε ο κ Α. Λιοδάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook