«Αν επανεκλέξετε τον Μπαράκ Οµπάµα είναι βέβαιον ότι το Ιράν θα αποκτήσει την πυρηνική βόµβα» δήλωσε ο Μιτ Ρόµνι, τροµοκρατώντας τους αναποφάσιστους αµερικανούς ψηφοφόρους. Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσµα των Ρεπουµπλικανών, ο οποίος διαπρέπει στη δηµαγωγία και έχει δηλώσει ότι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί αν εκλεγεί πρόεδρος θα είναι το Ισραήλ, επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτηµα του «πυρηνικού Ιράν», το µόνο ζήτηµα εξωτερικής πολιτικής που ίσως περιληφθεί στα θέµατα των προεκλογικών εξαγγελιών των δύο τελικών υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του Νοεµβρίου στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος έχει υιοθετήσει τις απόψεις του Πενταγώνου, το οποίο είναι αντίθετο σε στρατιωτική επέµβαση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Περιορίζεται σε επίδειξη δυνάµεων στα ανοικτά του Περσικού Κόλπου και σε στρατιωτικά γυµνάσια µε τη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα προετοιµάζει: πρώτον, εµπάργκο συναλλαγών µε την ιρανική κεντρική τράπεζα (η οποία δεν θα µπορεί να συναλλάσσεται σε ευρώ, δολάρια, φράγκα, γεν κ.ά. για αγορές στο εξωτερικό) και, δεύτερον, ολοκληρωτικό εµπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο. ∆εν θα ενοχλήσουν την Τεχεράνη αυτές οι κυρώσεις. Εδώ και πάνω από δύο χρόνια το Ιράν συναλλάσσεται αποκλειστικά στο εθνικό του νόµισµα, το ριάλ, και µόλις υπέγραψε συµφωνίες µε την Ινδία καθώς και µε τη Βενεζουέλα και µε άλλες χώρες της Λατινικής Αµερικής που επισκέφθηκε πριν από λίγες ηµέρες ο πρόεδρος Αχµαντινετζάντ. Αλλωστε το Πακιστάν, η Σιγκαπούρη και η Νότια Αφρική ενεργούν ως µεσάζοντες για την εισαγωγή στο Ιράν προϊόντων χωρών της Ευρώπης (και της Αµερικής, όπως αποκάλυψε το «Sπegel»). Οι διαµαρτυρίες της Ουάσιγκτον γι’ αυτές τις «διευκολύνσεις» δεν έφεραν αποτέλεσµα.

Το σχεδιαζόµενο εµπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν απειλεί να γίνει µπούµερανγκ για τον πρόεδρο Οµπάµα. Είναι αλήθεια ότι δεν ήθελε αυτό το µέτρο. Αλλά, καθώς η προεκλογική ατµόσφαιρα διαµορφώνεται ήδη και τα απογοητευτικά µηνύµατα από τις δηµοσκοπήσεις έχουν δηµιουργήσει αµφιβολίες για την επανεκλογή του, ο νυν πρόεδρος αναγκάστηκε να υπογράψει τη σχετική απόφαση του Κογκρέσου, όπου Ρεπουµπλικανοί και ∆ηµοκρατικοί συναγωνίστηκαν ποιος θα φανεί πιο… αντι-ιρανιστής. Τρεις µεγάλοι πελάτες του ιρανικού πετρελαίου ειδοποίησαν την Ουάσιγκτον ότι θα αγνοήσουν το εµπάργκο – η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν –, ενώ η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, οι οποίες προµηθεύονται το 10% της ενέργειάς τους από το Ιράν, προσπαθούν να εξασφαλίσουν µία «άδεια» από τον Λευκό Οίκο µε την υπόσχεση ότι θα µειώσουν σταδιακά την εισαγωγή του ιρανικού πετρελαίου.

Ο νόµος προβλέπει βαρύτατες «ποινές» στις χώρες που θα παραβιάζουν το εµπάργκο, αλλά δίνει στον πρόεδρο το δικαίωµα να παρέχει άδειες σε «ειδικές περιπτώσεις». Εδώ ακριβώς ο πρόεδρος έχει πρόβληµα. Ποιες περιπτώσεις θα εξαιρούνται; Ποιος θα τις αξιολογεί; Ασφαλώς κανένας δεν θα τολµήσει να εµποδίσει την Κίνα είτε την Ινδία να εισαγάγει ιρανικό πετρέλαιο, ούτε θα υποχρεώσει το Πακιστάν να απαγορεύσει την κατασκευή του αγωγού που από το 2015 θα µεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράν στην Κίνα, µέσω των εδαφών του. Αν όµως ζητήσει άδεια η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, ακόµη και η Ελλάδα; Αν κάποια άλλη φιλική χώρα παραβιάσει, είτε κρυφά είτε φανερά, το εµπάργκο;

Θα τολµήσει ο πρόεδρος να τιµωρήσει συµµαχικές χώρες, είτε να αρνηθεί άδεια σε φιλικές; Αν αρνηθεί, ο Οµπάµα θα ναρκοθετήσει τις σχέσεις της Αµερικής µε τις φιλικές και συµµαχικές χώρες και θα προκαλέσει αρνητικά σχόλια που θα επηρεάσουν ασφαλώς την ψήφο των λεγόµενων ανεξάρτητων ψηφοφόρων – από την οποία εξαρτάται η επανεκλογή του. Αν δεχθεί, είναι βέβαιο ότι θα κατηγορηθεί ως «πολύ ήπιος απέναντι στο Ιράν», ότι στην ουσία βοηθά τους Αγιατολάχ να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, ότι δηλαδή είναι «εχθρός του Ισραήλ» και θέλει την καταστροφή του.

Υπερβολές; Κάθε άλλο. Ηδη κάποιοι «ενδιαφερόµενοι» προωθούν αυτό το δίληµµα στον Οµπάµα, µας πληροφορούν οι «New York Times».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

«Οχι» των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Σε αδιέξοδο ξαφνικά βρέθηκε και ο Βενιαµίν «Μπίµπι» Νετανιάχου. Η Ουάσιγκτον του διεµήνυσε ότι όχι µόνο είναι απολύτως αντίθετη στη στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν αλλά «δυσφορεί» ακόµη και µε τα υπονοούµενα κυβερνητικών αξιωµατούχων του Ισραήλ για βοµβαρδισµό των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Το αµερικανικό µήνυµα διαβιβάστηκε από πρόσωπο του ισραηλινού λόµπι το οποίο έχει στενές προσωπικές σχέσεις µε τον πρόεδρο Μπαράκ Οµπάµα. Ενα πιο επίσηµο µήνυµα κατέφθασε στην Ιερουσαλήµ λίγα 24ωρα αργότερα µε τον στρατηγό Μάρτιν Ντέµσι, αρχηγό των αµερικανικών ενόπλων δυνάµεων.

Η ισραηλινή εφηµερίδα «Haaret’z» έγραψε ότι «θα ήταν αδιανόητη τρέλα να ενεργήσει µόνο του το Ισραήλ» εναντίον του Ιράν και µάλιστα «τη στιγµή που είναι ασαφής, αν όχι και αρνητική» η θέση της Αµερικής. Η εφηµερίδα έπαιρνε αφορµή από τη δήλωση του ισραηλινού υπουργού Αµυνας Εούντ Μπαράκ ότι «είµαστε πολύ µακριά ακόµη» από την απόφαση να επιτεθούµε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Η δήλωση του κ. Μπαράκ εξόργισε, µεταξύ άλλων, τον πολιτικά ακραίο υπουργό Εξωτερικων Αβίγκντορ Λίµπερµαν, ο οποίος αντιµετωπίζει εισαγγελική ανάκριση για σκάνδαλα και αν παραιτηθεί κινδυνεύει µε κατάρρευση η κυβέρνηση. Ο κ. Νετανιάχου ευνοεί µια τέτοια εξέλιξη επειδή πιστεύει ότι οι εκλογές θα ενισχύσουν το κόµµα του και θα του δώσουν µεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

(Βήμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook