Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ αναμένεται να έχει στο ενεργητικό του μέσα στο επόμενο 48ωρο ο Ελληνοαυστραλός Τζέιμς Καστρίσιον (Καστριτσιώτης).

Μαζί με τον φίλο του, Τζάστιν Τζονς, επίσης Αυστραλό, θα είναι οι πρώτοι άνθρωποι στον κόσμο που κατόρθωσαν πεζή να διασχίσουν τον παγωμένο Νότιο Πόλο – απομένουν μόνο μερικές δεκάδες χιλιόμετρα για να πετύχουν τον άθλο τους.

Η προσπάθειά τους πρέπει να ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, ανήμερα της Ημέρας της Αυστραλίας.

Οπως λένε οι ίδιοι, είναι καταπονημένοι, πεινασμένοι, τα χείλη τους ματώνουν, συχνά έχουν παραισθήσεις και η ομιλία τους έχει αλλοιωθεί. Επιμένουν όμως, και τώρα αισιοδοξούν ότι θα τα καταφέρουν να κάνουν το μοναδικό ρεκόρ.

Οι δύο νέοι κάλυψαν με τα πόδια μια απόσταση 2.100 χιλιομέτρων μέσα σε τρεις μήνες και τώρα πλησιάζουν στο τέρμα. Όπως σημειώνουν στην ιστοσελίδα τους, το εγχείρημά τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Μαζί τους έσερναν και έλκηθρα – με 400 κιλά τρόφιμα, ρουχισμό και διάφορα άλλα αντικείμενα. Η θερμοκρασία συχνά ήταν 50 βαθμούς υπό το μηδέν και ο άνεμος σήκωνε το χιόνι ένα μέτρο μπροστά τους.

Στην Ανταρκτική συνάντησαν και τον Πατ Φάρμερ, πρώην βουλευτή της Αυστραλίας, ο οποίος παραιτήθηκε όταν πείστηκε ότι το ιδιαίτερο χάρισμά του είναι να τρέχει υπερμαραθώνιους για ευγενείς σκοπούς. Και τον περασμένο Απρίλιο, αυτός ο 48χρονος μηχανικός αυτοκινήτων και πρώην βουλευτής ξεκίνησε μια κούρσα 21.000 χιλιομέτρων, από την Αρκτική έως την Ανταρκτική. Πατέρας δύο παιδιών, ο Φάρμερ έτρεξε για τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Οι Καστρίσιον και Τζονς, επίσης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους, συγκεντρώνουν χρήματα για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Ο Τζέιμς Καστρίσιον και ο Τζάστιν Τζονς πέρασαν στην ιστορία ως οι μόνοι άνθρωποι που κατόρθωσαν να διασχίσουν την πιο άγρια και παγωμένη θάλασσα του κόσμου, από τις ακτές της Αυστραλίας έως τη Νέα Ζηλανδία, με ένα καγιάκ.

Με το κατόρθωμά τους αυτό, που συμπεριελήφθη και στο Βιβλίο Γκίνες, ασχολήθηκαν ακόμα και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τότε, έπειτα από 62 μέρες, και καλύπτοντας με τέσσερα κουπιά απόσταση 3.318 χιλιομέτρων, βρέθηκαν από το Φόρστερ της Νέα Νότιας Ουαλίας και σε κατάσταση απόλυτης εξάντλησης, αλλά ζωντανοί, στο Νιου Πλίμουθ της Νέας Ζηλανδίας.

Οι δυο τους ζουν για την περιπέτεια και, ανάμεσα στα άλλα, έχουν ανέβει και σε μερικές από τις ψηλότερες βουνοκορφές του κόσμου.

Στην Ανταρκτική πήγαν αεροπορικώς, μέσω Αργεντινής. Και η πεζοπορία τους ξεκίνησε από τον Ορμο του Ηρακλή από όπου πήγαν στον Νότιο Πόλο και τώρα επιστρέφουν πάλι στον Ορμο του Ηρακλή από όπου θα φύγουν αεροπορικώς.