Συγκρατημένη αισιοδοξία για αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το PSI, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο της δεξίωσης προς τιμήν του διπλωματικού σώματος στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Θα έχουμε θετική κατάληξη μέχρι το τέλος της εβδομάδας» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ερωτηθείς αν θα επιστρέψει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, συμπλήρωσε πως θα είναι η τελευταία επίσκεψή του, αν και, όπως πρόσθεσε δεν αποκλείεται να κλειστεί η συμφωνία και από απόσταση.

O Λ.Παπαδήμος ενημερώθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για τα όσα διαμείφθηκαν στις συνόδους του Eurogroup και του Ecofin αλλά και στις συζητήσεις που είχε νωρίτερα με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικα.

Aπό τις συζητήσεις θα εξαρτηθούν οι αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν και θα ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Ευ.Βενιζέλος νωρίτερα, γυρίζοντας από τις Βρυξέλλες, είχε δίωρη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως στη συνάντηση διαμορφώθηκε όλο το περίγραμμα των ειδικότερων συζητήσεων που πρέπει να γίνουν και των θεμάτων που πρέπει να αποσαφηνιστούν για να ολοκληρωθεί το ουσιαστικό περιεχόμενο του νέου δανειακού προγράμματος.

Με την τρόικα συζητήθηκαν οι ενέργειες που θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τον ιδιωτικό τομέα ως προς το PSI, στο πλαίσιο των αποφάσεων της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup. Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν με πολύ εντατικούς ρυθμούς τις αμέσως προσεχείς μέρες.

Οι δανειστές συνδέουν άμεσα το θέμα του «κουρέματος» και της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) με τη νέα δανειακή σύμβαση και, κυρίως, με τα πρόσθετα μέτρα που θα τη συνοδεύουν.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η τρόικα ζητεί επίμονα τη λήψη άμεσων μέτρων -ανάμεσα στα οποία, η κατάργηση κατώτατου μισθού και 13ου- 14ου μισθού, κατάργηση ωριμάνσεων, περικοπή επικουρικών συντάξεων, μείωση της δαπάνης στον τομέα της υγείας, περαιτέρω περιορισμό της ανελαστικότητας στην αγορά εργασίας, απολύσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα, κλείσιμο οργανισμών και φορέων, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Τελεσίγραφο της τρόικας για δεσμεύσεις των κομμάτων

Σε φλέγον ζήτημα έχει ανακύψει το αίτημα των Ευρωπαίων υπουργών από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να δεσμευτούν για το νέο μνημόνιο και τα επώδυνα μέτρα που θα περιλαμβάνει. Η ανάληψη δεσμεύσεων φαίνεται έχει συνδεθεί με την εκταμίευση του ποσού που χρειάζεται για το PSI στο πλαίσιο της νέας σύμβασης.

Ο Ευ.Βενιζέλος ανέφερε το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες πως «θα υπάρξουν ενυπόγραφες δεσμεύσεις όλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν δεσμεύσεις» . Αναφερόμενος στην πορεία για τη δανειακή σύμβαση περιέγραψε τη διαδικασία ως εξής: «Σε ενδιάμεσα στάδια -που δεν θα έχει ψηφίσει ακόμα η Βουλή- πρέπει να υπάρχουν δεσμεύσεις των κομμάτων, διότι δεν θα πάμε κατευθείαν στην Βουλή».

Στην Βουλή, συνέχισε, «θα πάμε σίγουρα για την δανειακή σύμβαση που θα περικλείει το νέο πρόγραμμα, και άρα τους όρους του νέου προγράμματος, αλλά μπορεί να χρειαστεί να αναληφθούν δεσμεύσεις σε επίπεδο, ας το πούμε έτσι, χώρας και διεθνών οργανισμών, όχι κρατών μελών, να γίνει επιτελική συμφωνία, όπως λέγεται (staff agreement) το οποίο θέλει και αυτό πολιτικές δεσμεύσεις».

Σχετικά με το θέμα, η ένωση τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «ξεπερνάει τα όρια της πρόκλησης και γίνεται ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού, ο οποίος ανεξαρτήτως εσωτερικών λαθών και των εκάστοτε αρνητικών συγκυριών, αγωνίζεται για να σταθεί όρθιος».

«Η Ελλάς δεν υπήρξε ποτέ ανέντιμη χώρα» τονίζουν οι τέως βουλευτές, κάνοντας λόγο για «πιεστικές απαιτήσεις για νέες εξευτελιστικές υπογραφές και γραπτές δεσμεύσεις των αρχηγών της τρικομματικής κυβέρνησης Παπαδήμου».

«Ακόμη και με αιματηρές θυσίες στην πορεία του ιστορικού χρόνου τήρησε πάντα την υπογραφή της» συνεχίζει η ανακοίνωση, καταλήγοντας πως «η φτωχοποίηση και η αγωνία της ανεργίας των Ελλήνων ας μην εξελιχθούν, με την καταπίεση και την προσβολή, σε οργή». Η ανακοίνωση κοινοποιήθηκε στις πρεσβείες των χωρών της ΕΕ και στις αντιπροσωπείες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook