Τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του νέου φορολογινού νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα όπως δημοσιεύει το in.gr, εξετάζεται η μείωση του υψηλού και του μεσαίου συντελεστή από 23% σε 20% και από 13% σε 10%.

Σε ό,τι αφορά το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ που επικρατεί στα νησιά, η τρόικα φέρεται να πιέζει ασφυκτικά για την κατάργησή του.

Στο υπουργείο Οικονομικών, ήδη από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, είχαν υπολογίσει τις επιτπώσεις τυχόν μείωσης του ΦΠΑ και είχε διαπιστωθεί ότι θα προκαλούσε απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ.

Σημειωνεται ότι το 70% των εσόδων από ΦΠΑ προέρχoνται από τον χαμηλό συντελεστή, στον οποίο υπάγονται τα τρόφιμα.

Η εναλλακτική πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ 15% και 18% έχει απορριφθεί, καθώς θα προκαλούσε σαρωτικές ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Σε ό,τι αφορά τους φορολογικούς συντελεστές γενικότερα, εξετάζεται η μείωση του συντελεστή 20% για τις επιχειρήσεις σε 15%.

Παράλληλα, προωθείται ένας νέος τρόπος είσπραξης του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, με την παρακράτηση από τις τράπεζες (στις συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ που υποχρεωτικά γίνονται μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων) του καθαρού ποσού που αντιστοιχεί στον φόρο.

Η ρύθμιση που εξετάζεται προβλέπει ότι ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται αυτομάτως στο Δημόσιο σε κάθε συναλλαγή που γίνεται.

Επιπλέον, οι επιχειρηματίες θα καταβάλουν στον ειδικό λογαριασμό το ποσό του φόρου που αναλογεί, όταν υποβάλουν την περιοδική δήλωση ΦΠΑ.