Στις ελβετικές Άλπεις συγκεντρώνονται οι οικονομικοί και πολιτικοί ηγέτες της υφηλίου, με τους πλούσιους και ισχυρούς να «στοχάζονται» για τη φύση του καπιταλισμού σε καιρούς κρίσης αλλά κυρίως να στρέφουν την προσοχή τους στην κρίση στην Ευρωζώνη.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, το επίκεντρο του ενδιαφέροντας την Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε τη θέση της πως η Ευρώπη δεν έχει τις απαραίτητες πολιτικές δομές για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του ευρώ, και πως το Βερολίνο «είναι αποφασισμένο να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να σώσει την ευρωπαϊκή ενότητα».

Επί του πρακτέου, ωστόσο, η καγκελάριος έδωσε την αναμενόμενη απάντηση στα περί των ευρωπαϊκών ταμείων στήριξης (EFSF και ESM): Η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε εκ νέου εκκλήσεις για σημαντική ενίσχυση των κεφαλαίων του μηχανισμού.

«Εγγυόμαστε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε να δώσουμε υποσχέσεις που δεν μπορούμε τα τηρήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος. «Το ισχυρότερο νόμισμα είναι η εμπιστοσύνη» είπε η Άνγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας την πεποίθησή της πως η Ευρώπη μπορεί και θα υπερβεί την κρίση.

Μέρος της απάντησης στην κρίση, συνένισε η Γερμανίδα καγκελάριος είναι να «τολμήσουμε περισσότερη Ευρώπη». «Πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα πως η Κομισιόν θα λειτουργεί όλο και περισσότερο ως κυβέρνηση και θα έχουμε μία ισχυρότερη ευρωπαϊκή Βουλή, ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις θα λειτουργούν περίπου ως παράλληλο κοινοβουλευτικό Σώμα» είπε χαρακτηριστικά.

Καπιταλισμός και… PSI

Η κρίση χρέους στην νομισματική ένωση και τα βήματα για την αντιμετώπισή της είναι στην κορυφή της ατζέντας στις συζητήσεις στα πάνελ, στις συνεντεύξεις μπροστά στις κάμερες και μέσα στους διαδρόμους.

Στο προσκήνιο έχει έρθει ιδιαίτερα το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΚΤ στο πρόγραμμα για τα ελληνικά ομόλογα -μετά τις αναφορές της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ για συμμετοχή του «δημόσιου τομέα».

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση που του έθεσε το Bloomberg στο Νταβός, ο Γκουρία αξιολόγησε ως «καλή ιδέα» τη συμμετοχή της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας πως θα ενισχύσει την ατμόσφαιρα «ισότιμης διαχείρισης» στις συζητήσεις και σημειώνοντας πως η Φρανκφούρτη έχει ήδη αγοράσει σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τα ελληνικό ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.

Ενδεικτική του «πόκερ» των διαπραγματεύσεων γύρω από το PSI, η συζήτηση για το οποίο έχει φτάσει μέχρι τα πάνελ του Νταβός, είναι η αναφορά του προέδρου της BNP Paribas Μπαντουάν Προ: Επιμένοντας στις δηλώσεις του Τσαρλς Νταλάρα, ο Γάλλος τραπεζίτης ανέφερε πως η πρόταση που κατέθεσαν οι ιδιώτες πιστωτές «είναι το μέγιστο που μπορούν να δεχθούν για εθελοντική συμμετοχή».

Παράλληλα, οι συζητήσεις στο φόρουμ επικεντρώνονται γενικά στα «τυφλά σημεία» του καπιταλισμού -ένα από τα κεντρικότερα «τραπέζια» τιτλοφορείται «η επιδιόρθωση του καπιταλισμού»- και ειδικότερα στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κρίση στην Ευρωζώνη στην παγκόσμια οικονομίας.

Επί παραδείγματι, ο επικεφαλής του ομίλου Carlyle Ντέιβιντ Ρουμπινστάιν ανέφερε ότι «σε τρείς-τέσσερις μεγάλες δυτικές οικονομίες μέσα στην τετραετία που ακολουθεί το αργότερο πρέπει το οικονομικό μοντέλο να βελτιωθεί… αν δε συμβεί αυτό θα χαθεί η μάχη απέναντι στον κινεζικό κρατικό καπιταλισμό, ή στον καπιταλισμό αναπτυσσόμενων οικονομιών».

«Δεν αντλήσαμε διδάγματα από την κρίση το 2009. Πρέπει επειγόντως στο οικονομικό πεδίο να κάνουμε αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρχίζοντας, από την ανάπτυξη της έννοιας της κοινωνικής ευθύνης» συμπληρώνει ο ιδρυτής και πρόεδρος του WEF, Κλάους Σβαμπ.


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook