Τελευταία ενημέρωση 15:08

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:24 το πρωί στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης.

Το επίκεντρό του ήταν σε απόσταση 78 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Ηρακλείου και 46 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Σαντορίνης.

Το εστιακό του βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα για αυτό και έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη, στη Σαντορίνη και τις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου.

Απο τον σεισμό δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή άλλες επιπτώσεις πέραν της ανησυχίας που προκλήθηκε, ενώ το σημαντικό – και καθησυχαστικό – σύμφωνα με τους σεισμολόγους είναι πως ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί.

Συγκεκριμένα, απο τις 6:34 μέχρι και τις 15:03 το πρωί κατεγράφησαν περισσότεροι απο 30 μετασεισμοί με μεγέθη απο 3,0 έως και 4,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί πως στην ίδια θαλάσσια περιοχή τους τελευταίους μήνες συμβαίνουν συχνά σεισμικές δονήσεις με όχι αμελητέα μεγέθη.

\”Χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση\”

Την σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου, παρακολουθεί – μέσω του δικτύου των σεισμογράφων του – το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, ο διευθυντής του οποίου, κ.Φίλιππος Βαλλιανάτος ερωτώμενος για το αν η έντονη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης συνδέεται με την δραστηριότητα που παρατηρείται στην καλδέρα του ηφαιστείου της Σαντορίνης, είπε στο Flashnews.gr :

\”Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στον ευρύτερο χώρο Βόρεια της Κρήτης θα έλεγα ότι είναι μια σεισμική δραστηριότητα η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην παρακολούθησή της και επίσης είναι μια δραστηριότητα την οποία εξετάζουμε με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή. Σύντομα θα έχουμε και τα πρώτα αναλυτικά και τεκμηριωμένα αποτελέσματα.\”

Ειδικά για τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, \”ο συγκεκριμένος σεισμός δεν μπορούμε να πούμε εάν συνδέεται η εάν δεν συνδέεται. Είναι κάτι το οποίο χρήζει μελέτης. Βέβαια δεν νομίζουμε ότι σε πρώτη φάση συνδέεται γενετικά, αλλά αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι επεξεργαζόμαστε την δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης η οποία είναι σημαντική.\”

Μάλιστα ο κ.Βαλλιανάτος επεσήμανε πως το θέμα της ενδεχόμενης ενεργοποίησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης παρακολουθείται επισταμένως απο τους ειδικούς, αλλά πρέπει να αρχίσει να απασχολεί και τους αρμόδιους στην Κρήτη καθώς – όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν – η όποια δραστηριότητα στην Σαντορίνη είναι πιθανόν να έχει επιπτώσεις και στην Κρήτη, είτε αφορά σε ηφαιστειακή, είτε σε σεισμική δραστηριότητα.

Ερωτώμενος τέλος για τους πολλούς και συνεχείς μετασεισμούς μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, ο κ.Βαλλιανάτος επεσήμανε πως \”οΙ πολλοί μετασεισμοί είναι η φυσιολογική εξέλιξη ενός σεισμού αυτού του μεγέθους. Η εξέλιξή του είναι ομαλή και ελπίζουμε να συνεχιστεί έτσι.\”

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook