Περισσότεροι από 30.000 Πορτογάλοι ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα αφού παραπονέθηκε ότι έχει μειωθεί το εισόδημά του, την ώρα που στη χώρα, που έχει λάβει δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ, εφαρμόζονται σκληρά μέτρα λιτότητας.

Περίπου 33.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει ως πριν από λίγη ώρα μία Διαδικτυακή αίτηση με την οποία ζητούν την παραίτηση του 72χρονου συντηρητικού πολιτικού μέχρι σήμερα το βράδυ.

Ο Καβάκο Σίλβα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις όταν παραπονέθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι μία από τις συντάξεις που λαμβάνει μειώθηκε στα 1.300 ευρώ, την ώρα που η μέση σύνταξη στην Πορτογαλία είναι 400 ευρώ το μήνα.

Το 2011 ο πορτογάλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι το εισόδημά του, που αποτελείται από πολλές συντάξεις, ξεπερνά τα 10.000 ευρώ το μήνα. Γι' αυτό το λόγο αρνήθηκε να λάβει την προεδρική αποζημίωση ύψους 6.523 ευρώ μηνιαίως, καθώς βάσει ενός νόμου που υιοθετήθηκε το 2011 οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να λαμβάνουν ταυτόχρονα μισθό και σύνταξη.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Τρίτη μπροστά στο προεδρικό μέγαρο και πρόσφεραν κέρματα, γάλα και τσίχλες στον «φτωχό» πρόεδρο.

Μετά το σχόλιό του ο Καβάκο Σίλβα προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι αυτό που εννοούσε είναι ότι κάνει και εκείνος θυσίες για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Πορτογαλία.