Θετικές εξελίξεις δρομολογούνται για το σπήλαιο Γερανίου, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ο πλήρης φάκελος της μελέτης του έργου που αφορά στην ανάδειξη και τουριστική αξιοποίησή του για να μπορέσει στη συνέχεια αυτός το Μάιο να κατατεθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Με την καθοριστική συμβολή του προϊστάμενου του γεωλογικού τμήματος της εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος του υπουργείου Πολιτισμού Ευάγγελου Καμπούρογλου, οι μελέτες προετοιμάστηκαν με κάθε σχολαστικότητα και σύμφωνα με τις υποδείξεις του αρμόδιου υπουργείου, έτσι ώστε να μπορεί το έργο να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και να υλοποιηθεί το δυνατόν συντομότερα.

Πρόκειται για ένα σχεδιασμό της δημοτικής αρχής που είχε εξαρχής θέσει σε προτεραιότητα, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα του αρχαιολογικού και όχι μόνο πλούτου του σπηλαίου Γερανίου, το οποίο μέχρι σήμερα μαράζωνε.

Ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τη δημοτική ενότητα Νικηφόρου Φωκά Κώστας Ηλιάκης, από την πρώτη στιγμή έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το έργο, ικανοποιώντας ταυτόχρονα ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Η μελέτη του συγκεκριμένου έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας εξέδρας στην είσοδο του σπηλαίου ύψους 4-5 μέτρων, από την οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν στο σύνολό τους τα ευρήματα, φωτισμό του χώρου αλλά και αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του περιβάλλοντα της εισόδου χώρου.

Η αισιοδοξία για την έγκριση του φακέλου από το ΚΑΣ είναι διάχυτη, προκειμένου να είναι εφικτό εντός των χρονικών προθεσμιών ο φάκελος να κατατεθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Στην περιοχή θα δημιουργηθεί ένα περίπτερο και θα μείνει μια αίθουσα ως εκθετήριο με τα ευρήματα σε φωτογραφικό υλικό και θα λειτουργεί παράλληλα ως εκδοτήριο εισιτηρίων.

Παράλληλα, ετοιμάζεται και ολοκληρώνεται μια ακόμα μελέτη που αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση των παράκτιων σπηλαίων που εκτείνονται από το ύψος του βιολογικού καθαρισμού μέχρι και το Γεράνι, με στόχο να δημιουργηθούν περιπατητικά μονοπάτια όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα με μικρά πλοιάρια να γνωρίσουν τα μοναδικής ομορφιάς τοπία. Στη διαδρομή αυτή θα υπάρχουν σύντομα και παγκάκια με στέγαστρα.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην τεχνική υπηρεσία του δήμου με υπηρεσιακούς παράγοντες και τους τρεις αντιδημάρχους Ηλιάκη, Τσιμπισκάκη και Κονταξάκη εξετάστηκε η ωριμότητα των μελετών αλλά και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου να μπορέσει ο δήμος να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που είναι  μονόδρομος, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας για την υλοποίηση του έργου.

Ο Κώστας Ηλιάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των διαδικασιών που βρίσκονται στην τελική τους φάση, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι το έργο αυτό, που το χαρακτηρίζει καθοριστικής σημασίας για την τουριστική ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, σε πολύ σύντομο διάστημα θα ξεκινήσει να υλοποιείται: «Κάναμε μια σύσκεψη στην τεχνική υπηρεσία του δήμου για το Γεράνι παρουσία των υπηρεσιακών παραγόντων του γραφείου προγραμματισμού, καθώς και με τον κ. Κονταξάκη και Τσισμπικάκη.

Ο στόχος μας είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου Γερανίου, αλλά και πως θα ολοκληρώσουμε μια άλλη μελέτη που αφορά το σπληλαιολογικό πάρκο στη βόρεια ακτή του δήμου Ρεθύμνου, από το ύψος του βιολογικού καθαρισμού μέχρι και την παραλία του Γερανίου. Τα παράκτια σπήλαια είναι μοναδικά στην Κρήτη με τεράστιο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, διότι έχουν βρεθεί απολιθώματα ζώων από τη νεολιθική εποχή ελέφαντες, ελάφια νάνοι.

Παρουσίασα την ολοκληρωμένη μελέτη του σπηλαίου Γερανίου, καθώς μετά και τις επαφές που είχα με τον κ. Καμπούρογλου, τις επόμενες ημέρες κατατίθεται προς έγκριση στο ΚΑΣ για να είμαστε έτοιμοι στη συνέχεια να καταθέσουμε το φάκελο στην περιφέρεια, για να διεκδικήσουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ. Σε ό,τι αφορά τα παράκτια σπήλαια είμαι σε επαφή με την κυρία Ειρήνη Γαβριλάκη την αρχαιολόγο, η οποία βοηθά στην ολοκλήρωση των μελετών και θα καλέσουμε τους σπηλαιολόγους να έλθουν ξανά, για να δούμε τη μελέτη που είναι σε εξέλιξη για την δημιουργία μονοπατιού που θα αναδειχθεί ως διαδρομή ακτοπλοϊκή, όπου με μικρά πλοιάρια θα μπορούν οι επισκέπτες να δουν τα παράκτια σπήλαια».

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook