Τρόποι βελτίωσης των ελληνορωσικών σχέσεων που το τελευταίο διάστημα είναι παγωμένες αλλά με έμφαση στην αναζωπύρωση της ενεργειακής συνεργασίας συζητήθηκαν στην συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα.

Πρόκειται για ασυνήθιστη κίνηση του πρωθυπουργού της Ρωσίας που συναντάται με αρχηγούς κυβερνήσεων και δείχνει ότι ο κ. Πούτιν αντιμετωπίζει στον κ. Σαμαρά σαν μελλοντικό πρωθυπουργό και προσδοκά αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών. Βέβαια για να ξεπεραστεί το πρωτόκολλο o κ. Πούτιν, συναντήθηκε με τον Α. Σαμαρά υπό την ιδιότητα του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της "Ενιαίας Ρωσίας", "αδελφού" κόμματος με τη Νέα Δημοκρατία

Μετά την συνάντηση ο κ. Σαμαράς δήλωσε: "Η συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ήταν διεξοδική σε όλα τα ζητήματα" δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση στους Έλληνες δημοσιογράφους. Εξέθεσα στον κ. Πούτιν την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα στην Ελλάδα και τις προοπτικές που υπάρχουν. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διάθεση να βοηθήσει τη χώρα μας. Μιλήσαμε ακόμη για τα προβλήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις και εξετάσαμε τρόπους να ξεπεραστούν. Μείναμε σύμφωνοι να βρισκόμαστε σε επαφή. Η Ελλάδα έχει σήμερα ανάγκη όλους τους φίλους της και η Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύτιμος φίλος",

Στην συνάντηση συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης των διμερών ελληνορωσικών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία στους πλέον ποικίλους τομείς, ενώ οι δύο ηγέτες "αντήλλαξαν αναλυτικά και απόψεις σχετικά με την κρίση στην ευρωζώνη".

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ έγινε συζήτηση για την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς και για την συμμετοχή ρωσικών επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων ιδιαίτερα σε σημαντικές υποδομές, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρόμους.

Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στο θέμα της κατασκευής της νότιας διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η κατασκευή του οποίου επιταχύνεται και θα ξεκινήσει πριν το τέλος του 2012, αντί της άνοιξης του 2013, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Ο Β. Πούτιν υπογράμμισε, ότι έως τότε η Ρωσία επιθυμεί να έχουν ληφθεί από τις χώρες εταίρους του έργου, όπως η Ελλάδα, όλες οι σοβαρές αποφάσεις, που απαιτούνται (π.χ. ποσότητες, διαδρομές κλπ).
Το ίδιο θέμα συζήτησε ο κ. Σαμαράς και με πρόεδρο του ΔΣ της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Στις συζητήσεις επανήλθε και το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που έχει παγώσει λόγω της αρνητικής στάσης της Βουλγαρίας, αλλά συνεχίζει, ως φαίνεται, να ενδιαφέρει τη ρωσική πλευρά.

Από ελληνικής πλευράς τέθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα της διευκόλυνσης της πρόσβασης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, όπου παρατηρείται ενθαρρυντική αύξηση για τις ελληνικές εξαγωγές, γεγονός για το οποίο ήταν καλά ενημερωμένος και ο Β. Πούτιν, όπως και για τις υπάρχουσες δυσκολίες στην προώθηση του ελληνικού τουρισμού, οι οποίες συνδέονται συχνά και με την ταλαιπωρία των Ρώσων πολιτών, που υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν μεγάλες μετακινήσεις για να εξασφαλίσουν μια βίζα για τις διακοπές τους.

protothema.gr