Κύμα βαρυχειμωνιάς σαρώνει από το βράδυ της Πέμπτης, τα Βαλκάνια. Στην περιοχή επικρατούν πολικές θερμοκρασίες και το χιόνι έχει φτάσει σε πολλές περιοχές, τους 60 πόντους.

Παρά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και τη σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης στο οδικό δίκτυο της Βουλγαρίας, κατόπιν πανεθνικής κινητοποίησης των αρμοδίων αρχών για αντιμετώπιση των πυκνών χιονοπτώσεων το τελευταίο 24ωρο, ο «κόκκινος συναγερμός» στους δρόμους της Βουλγαρίας παραμένει. 

Κατά συνέπεια, παραμένει σε ισχύ και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα για φορτηγά αυτοκίνητα με βάρος που υπερβαίνει τους δέκα τόνους, δήλωσε η υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας, Λιλιάνα Παβλόβα, σύμφωνα με την οποία η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για τις  νταλίκες, που κάνουν δρομολόγια τράνζιτ προς την Ευρώπη θα εξαρτηθεί και από την κατάσταση στη Ρουμανία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από το σκληρό χειμώνα. 

Η δημόσια Αρχή που έχει αρμοδιότητα να συντηρεί και να καθαρίζει τους δρόμους από το χιόνι κατάφερε να αντιδράσει εγκαίρως στις πολυάριθμες περιπτώσεις αποκλεισμού  ΙΧ, φορτηγών και λεωφορείων από τις χιονοθύελλες σε πολλά μέρη της Βουλγαρίας το περασμένο 24ωρο, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και άλλες υπηρεσίες, διευκρίνισε η Βουλγάρα αξιωματούχος. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν μόνον η περιφέρεια Σμόλιαν στο κεντρικό μέρος της βουλγαρικής Ροδόπης και δύο μικροί ορεινοί δήμοι. Από βδομάδα έρχεται κρύο … Σιβηρίας, με θερμοκρασίες της τάξεως των -20  βαθμών Κελσίου, όπως γράφει ο σημερινός Τύπος, επικαλούμενος την πρόγνωση του Εθνικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου.

Στη Ρουμανία, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το δριμύ ψύχος που πλήττει τις τελευταίες μέρες τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας της χώρας, Ραέντ Αραφάτ. Ένας άνδρας πέθανε στο αυτοκίνητό του, το οποίο παρέμενε ακινητοποιημένο επί ώρες στο χιόνι. Ο θάνατός του οφείλεται σε δηλητηρίαση από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.

Στην επαρχία Τουλτσέα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ένας άνθρωπος με προβλήματα υγείας έχασε τη ζωή του, επειδή δεν κατέστη δυνατή η προσέγγιση ασθενοφόρου στην περιοχή. 

Στην πόλη Μπραϊλα, ένας πολίτης πέθανε αβοήθητος, καθώς λόγω σφοδρής χιονόπτωσης και χιονοθύελλας δεν μπόρεσε να μεταβεί στην περιοχή ιατρική ομάδα. Ο υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι ένας ηλικιωμένος έφυγε από το σπίτι του, στην επαρχία Νταμπόβιτα, στη νότια Ρουμανία, την Πέμπτη και βρέθηκε αργότερα νεκρός σε χαντάκι.

Περισσότερα από 1000 οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα σε αυτοκινητόδρομους και εθνικές και επαρχιακές οδικές αρτηρίες της Ρουμανίας, λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων και της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα το τελευταίο 36ωρο. Οι αυτοκινητόδρομοι Α1, Α2 και Α4 και επαρχιακοί οδικοί άξονες παραμένουν αποκλεισμένοι, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γενικής Επιθεώρησης Εκτάκτων Καταστάσεων Αλίν Μαγκιάρ. Πρόσθεσε ότι 53 εθνικές οδοί είναι μερικώς ή πλήρως αποκλεισμένες, καθώς δεν έχουν ακόμη καθαριστεί από το χιόνι. Στις επαρχίες Τουλτσέα και Κονστάτζα (στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας), η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε 131 επαρχιακούς δρόμους. 

Σε όλη τη χώρα στήθηκαν επιχειρήσεις διάσωσης και μεταφοράς σε ασφαλείς περιοχές 2300 ανθρώπων. Στις επιχειρήσεις διάσωσης το τελευταίο 24ωρο έλαβαν μέρος 3800 αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιώτες και εργαζόμενοι στην Εταιρεία Αυτοκινητόδρομων και Εθνικών Οδών. 

Οι ισχυρές χιονοπτώσεις την Παρασκευή στη Σερβία εξακολουθούν να καθιστούν δύσκολη την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της χώρας και να προκαλούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τη λειτουργία των σχολείων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές Μέντβετζα, Ρέκοβατς, Μπαμπούσνιτσα, Πριέπολιε, Κράλιεβο, Ράσκα και Ιβάνιτσα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών Γκόραν Νίκολιτς.

Οι χιονοπτώσεις εντάθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν σε διάφορες περιοχές δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα. Σωστικά συνεργεία έστησαν επιχείρηση μεταφοράς από το χωριό Μπέλι Μπρεγκ σε νοσοκομείο της πόλης Ζάγιετσαρ ηλικιωμένης γυναίκας που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στην περιοχή του δήμου Βράνιε, στο χωριό Νόβο Σέλο δυνάμεις της πυροσβεστικής απεγκλώβισαν δύο ανθρώπους που κινδύνευσαν στο απομακρυσμένο σπίτι τους και στο χωριό Οκούλιτσα κοντά στην πόλη Λέσκοβατς πυροσβεστικές δυνάμεις μετέφεραν τρόφιμα σε αστυνομικούς που είχαν αποκλειστεί στην περιοχή.

Κακοκαιρία πλήττει και το βόρειο τμήμα του Μαυροβουνίου, όπου χιονίζει αδιάκοπα τις δύο τελευταίες μέρες με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί χιονοστιβάδες ύψους δύο μέτρων. Στην περιοχή απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών και χωριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

«Πρόκειται για τις σφοδρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων δέκα ετών. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση με τους μηχανισμούς που διαθέτουμε, αλλά δεν αρκούν», δήλωσε ο δήμαρχος του Ρόζαγιε Νουσρέτ Κάλατς, ο οποίος τόνισε ότι θα ζητήσει βοήθεια από τους γειτονικούς δήμους, αν συνεχιστεί η κακοκαιρία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook