Οι κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές αρχές στη Δυτική Όχθη "αυξήθηκαν θεαματικά" πέρυσι εξαναγκάζοντας τουλάχιστον χίλιους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη Μάξουελ Γκέιλαρντ κάλεσε το Ισραήλ να θέσει άμεσα τέρμα στις κατεδαφίσεις αυτές. "Το Ισραήλ ως δύναμη κατοχής έχει πρωταρχική ευθύνη να προστατεύει τον άμαχο παλαιστινιακό λαό που έχει υπό τον έλεγχό του", τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), 622 κατοικίες που ανήκουν σε παλαιστινιακές οικογένειες κατεδαφίστηκαν το 2011 εξαναγκάζοντας 1.100 ανθρώπους, οι μισοί μεταξύ αυτών παιδιά, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ  δεκάδες χιλιάδες απειλούνται με την ίδια τύχη.

Όταν επισκέφθηκε την Πέμπτη το χωριό Ανάτα, κοντά στην Ιερουσαλήμ, όπου επτά κατοικίες Παλαιστινίων κατεδαφίστηκαν, ο αξιωματούχους του ΟΗΕ "έμαθε ότι εκσκαφείς και στρατιώτες είχαν φθάσει μέσα στη νύχτα, στις 23 Ιανουαρίου, και ότι 52 άνθρωποι εκ των οποίων 29 παιδιά εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, τα οποία κατόπιν κατεδαφίστηκαν", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν θα επισκεφθεί την προσεχή εβδομάδα το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη σε μια προσπάθεια προώθησης της επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών.