Η μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα τιμήθηκε σε εκδήλωση στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών της πόλης.

Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ήταν από τις πολυπληθέστερες των Βαλκανίων πριν πληρώσει βαρύτατο φόρο αίματος στη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως υπνεθύμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ.Δόλλης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Κυριακής, η πόλη έχασε το 96% των Εβραίων κατοίκων της στο Ολοκαύτωμα, όταν 50.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει τη μελέτη της παρουσίας της Εβραϊκής κοινότητας στη χώρα.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρςη πρότεινε στο χαιρετισμό του την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των επιζώντων των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος, την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων για την επιστροφή από τη Ρωσία των αρχείων της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, τη μετατροπή της Πλατείας Ελευθερίας από πάρκινγκ σε πάρκο μνήμης για τους Εβραίους της πόλης και την ανέγερση μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στον ρόλο της εβραϊκής κοινότητας στη διαμόρφωση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα Αριε Μέκελ, ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανο-ισραηλιτικής κοινότητας Ντέιβιντ Χάρις και ο πρόεδρος του Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και τους χαιρετισμούς, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook