Τουρισμός και εξαγωγές δημιουργούν ελπίδες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ενώ η υλοποίηση του PSI, και η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ «ανοίγουν» το δρόμο για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, σημειώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας. Ενώ θετική, σύμφωνα με την imerisia.gr, θα είναι και η συμβολή των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας στην ανάκαμψης της οικονομίας.

Ειδικότερα αναφέρουν ότι: οι ικανοποιητικές εξελίξεις στον εξωτερικό τομέα της οικονομίας μπορεί να συνδυαστούν από το 2012 με την σταδιακή σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης, κυρίως με την βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μετά την υλοποίηση του PSI plus και με την επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 με την αποτελεσματική απορρόφηση των κοινοτικών επιχορηγήσεων ύψους άνω των 15δισ ευρώ το 2012- 2014.
Επιπλέον, σημαντική συμβολή στην προσέλκυση επενδύσεων (εγχώριων και ξένων) και στην ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να έχουν και οι αποκρατικοποιήσεις καθώς και η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, που ήδη προωθούνται συστηματικά από το νεοσύστατο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, οι εισπράξεις της χώρας από εξαγωγές αγαθών, από τον εξωτερικό τουρισμό και από εξαγωγές λοιπών υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,3% το 2011, μετά από αύξησή τους κατά 4,9% το 2010 και ανήλθαν στα 35,1δισ ευρώ το 2011 (16,1% του ΑΕΠ), από 30,14δισ το 2010 (13,3% του ΑΕΠ) και από 28,75δισ το 2009 (12,4% του ΑΕΠ).

Στα ανωτέρω θα πρέπει να προστεθούν και οι εισπράξεις από τη ναυτιλία, περίπου 14,2δισ ευρώ το 2011, που είναι μια δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα και επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και σε μικρότερο βαθμό από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά «τον δυναμικό τομέα του Τουρισμού» οι αναλυτές της Alpha Bank υπογραμμίζουν ότι σημειώνεται αύξηση των αφίξεων κατά 10,4% στο 9μηνο 2011, με ικανοποιητική αύξηση των αφίξεων κατά 12,9% από την Γερμανία, κατά 35,9% από τη Γαλλία, κατά 32,3% από το Βέλγιο, κατά 9,2% από την Ιταλία, κατά 27,3% από την Ελβετία, κατά 31,1% από τη Νορβηγία, κατά 23,4% από τη Σουηδία, κατά 58% από τη Ρωσία, και κατά 15,2% από την Πολωνία.

Ωστόσο σημειώνουν πως «η εξαιρετικά δυσμενής δημοσιότητα που δέχθηκε η Ελλάδα στο εξωτερικό επηρέασε αρνητικά τις αφίξεις από ορισμένες χώρες με χαρακτηριστική περίπτωση το Ηνωμένο Βασίλειο από όπου σημειώθηκε πτώση των αφίξεων στο 9μηνο κατά -5,7% (1,475εκ αφίξεις). Επίσης εξαιρετικά χαμηλές ήταν οι αφίξεις από Ιαπωνία και Κίνα, ενώ οι αφίξεις από τις ΗΠΑ ήταν μόλις 388.000 στο 9μηνο 2011 (-1,1%).

Όπως αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank: «Η ανταγωνιστικότητα των κλάδων της ελληνικής οικονομίας που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα αυξάνεται ταχέως τα τελευταία τρία έτη, παρά τη μεγάλη και σε μεγάλο βαθμό αναίτια πτώση του ΑΕΠ την ίδια περίοδο. Εξέλιξη που συμβάλλει στην εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και στην πτώση των εισαγωγών και συνεπάγεται την ικανοποιητική θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook