Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, σε δηλώσεις του πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών άφησε να εννοηθεί ότι το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί για φέτος να ξεπεράσει τον στόχο που έχει τεθεί για το 2012 που είναι στο 4,4% του ΑΕΠ.

Όπως εξήγησε ο Ισπανός πρωθυπουργός αυτό μπορεί να συμβεί, επειδή επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση στη χώρα του και η οικονομία «μπορεί φέτος να πέσει σε ύφεση».

Στις 23 Φεβρουαρίου «αναμένουμε τις οικονομικές προβλέψεις, που θα κάνει η Κομισιόν, έπειτα θα μπορέσουμε να κάνουμε τις δικές μας προβλέψεις», ανέφερε ο Μ.Ραχόι πριν να ξεκινήσουν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 4,4%, η ισπανική οικονομία θα έπρεπε το 2012 να έχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης, τουλάχιστον 2%. «Όμως, πρόδηλα, αυτό δεν θα συμβεί» παραδέχτηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Επισημαίνεται ότι η Τράπεζα της Ισπανίας περιμένει ύφεση 1,5% για το 2012.

Η Ισπανία εκτιμούσε ότι θα περιορίσει το έλλειμμα από το περίπου 8% στο 4,4% αλλά το κλίμα στη χώρα και γενικότερα στην Ευρωζώνη μάλλον δεν επιτρέπει την εκπλήρωση των στόχων. Αυτό αναγνωρίζει και η Κομισιόν με τον Μανουέλ Μπαρόζο να αναφέρει ότι το ζήτημα της Ισπανίας θα μπορούσε να συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 12-13 Φεβρουαρίου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook