Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Λαμπρινού δόθηκε άδεια λειτουργίας στο πυρηνελαιουργείο Ιεράπετρας.

Έντονη είναι η αντίδραση του δήμου και της τοπικής κοινωνίας για την εξέλιξη αυτή που αγνοεί τα περιβαλλοντικά προβλήματα και το κοινωνικό κόστος που προκαλεί στην τοπική κοινωνία.
Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης με επιστολή του ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα που έπρεπε να έχουν απαντηθεί πριν από την έκδοση της απόφασης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Προς: Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Λαμπρινό

Θέμα: Αναστολή διακοπής λειτουργίας πυρηνελαιουργείου «Βερβελάκη ΑΕΒΕ»

Με την υπ’ αριθμ. 45/30.01.2012 αποφασίσατε την προσωρινή αναστολή της διακοπής λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου «Βερβελάκης ΑΕΒΕ» για 45 μέρες, επικαλούμενος λόγους δημοσίου οφέλους επειδή αν παραμείνουν οι ελαιοπυρήνες που έχουν συγκεντρωθεί στο χώρο, θα δημιουργήσουν περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και κίνδυνο στη δημόσια υγεία.
Πρόκειται για μια απόφαση που μας βρίσκει τελείως αντίθετους διότι είναι αποσπασματική, κινείται σε λάθος κατεύθυνση και δημιουργεί περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα από εκείνα που λύνει.
Θα ήθελα λοιπόν να μας γνωρίσετε τα παρακάτω:
1. Ρωτήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου για το θέμα; Ποια ήταν η άποψή του;
2. Γνωρίζετε ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία επί χρόνια και έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις, αφού η πόλη της Ιεράπετρας υποφέρει από τη δυσοσμία εξαιτίας της λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου;
3. Γνωρίζετε ότι το πυρηνελαιουργείο συγκέντρωσε την πυρήνα χωρίς να έχει άδεια λειτουργίας από πέρυσι το Μάρτιο;
4. Γνωρίζετε ότι πρόκειται για πάγια τακτική του ιδιοκτήτη του εργοστασίου, προκειμένου να δημιουργεί τετελεσμένο γεγονός και να ζητά εξαιρέσεις;
5. Γνωρίζετε πως με τον τρόπο αυτό δρα επί χρόνια;
6. Γιατί δεν του ζητήσατε, αφού έχει γίνει διακοπή λειτουργίας, να μεταφέρει αλλού την πυρήνα που παράνομα συγκέντρωσε;
7. Προβλέπεται η επιβολή προστίμου για περιβαλλοντική ρύπανση από την πράξη αυτή; Κι αν ναι γιατί, δεν του επιβλήθηκε;
8. Επιτρέπεται με την απόφασή σας να μεταφέρει άλλη πυρήνα στο χώρο, προκειμένου να λειτουργεί όσο διάστημα θέλει, με την απειλή της περιβαλλοντικής ρύπανσης;

Όλα τα παραπάνω, αν είχα τη δυνατότητα, θα σας τα έλεγα προφορικά, αν κάνατε τον κόπο να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συνομιλήσετε με την τοπική αρχή.
Όχι μόνο δεν το πράξατε, αλλά και δεν μας κοινοποιήσατε το έγγραφο ωσάν να πρόκειται για θέμα που δεν αφορά τη Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας. Παρά ταύτα, επεδίωξα να μιλήσω μαζί σας, χωρίς όμως να γίνει κατορθωτό. Είναι προφανές πως αναγκάζομαι πλέον να απευθυνθώ γραπτά, ζητώντας τις παραπάνω απαντήσεις.

Θεωρώ περιττό να σας επισημάνω ότι η στάση αυτή είναι άκρως αντιδεοντολογική, δεν εκφράζει το πνεύμα που διακατέχει τη συνεργασία των φορέων της Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη και προπάντων δεν εκφράζει την αντίληψη συνεργασίας που έχουμε εγκαινιάσει με τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
Ακόμα και αν πρόκειται για θέμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες σας, δεν νομιμοποιείστε να ενεργείτε αυθαίρετα και ερήμην των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας.
Η πρόχειρη και αποσπασματική απόφασή σας οδηγεί την Ιεράπετρα σε μια μεγάλη αναστάτωση και ταλαιπωρία, προκαλώντας την δικαιολογημένη αντίδραση φορέων και πολιτών.
Αναμένουμε την άμεση ανάκλησή της.