Οι διεθνείς προσπάθειες να αποτραπεί μια κρίση επισιτισμού στην Υεμένη δυσχεραίνονται από την πολύ σοβαρή έλλειψη χρηματοδότησης, κατήγγειλε η διευθύντρια της οργάνωσης αρωγής Oxfam, κάνοντας λόγο περί εντεινόμενου κινδύνου να ξεσπάσει μεγάλης κλίμακας κρίση στη χώρα, τη φτωχότερη στην περιοχή.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για δύο θέματα: το νέο επίπεδο των ανθρωπιστικών αναγκών και το επίπεδο της χρηματοδότησης και της προσοχής που δίνεται σε αυτή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κολέτ Φίρσον της Όξφαμ.

Η έκκληση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων την οποία είχαν κάνει για το 2012 οι μεγαλύτερες ανθρωπιστικές οργανώσεις οι οποίες δρουν στην Υεμένη απέφερε ένα ποσό που δεν επιτρέπει ως τώρα την κάλυψη παρά μόνο του 12% των υφιστάμενων αναγκών, τόνισε.

Με την έκκλησή τους οι μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφραζαν την ελπίδα να συγκεντρωθεί «μισό δισεκατομμύρια δολάρια. . . για να καλυφθούν [οι ανάγκες σε τρόφιμα] 3,7 εκατ. ανθρώπων», και ο αριθμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στο σύνολο όσων χρειάζονται βοήθεια κατά τις εκτιμήσεις των ΜΚΟ, επισήμανε η Φίρσον, προειδοποιώντας πως «εάν δεν φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια» στη χώρα «θα έχουμε μια μείζων κρίση».

Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ καταδεικνύουν «πολύ ανησυχητικά ποσοστά υποσιτισμού, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών» και η κρίση έχει κλιμακωθεί για τους υεμενίτες οι οποίοι ζουν σε περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις, υπογράμμισε. Στη Σαναά πάντως η κατάσταση έχει «βελτιωθεί» μετά την αποχώρηση του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ από την εξουσία, εκτίμησε το στέλεχος της Όξφαμ.

Στο μεταξύ τρεις μαχητές που φέρονταν να συνδέονται με την αλ Κάιντα σκοτώθηκαν σε μάχες με κυβερνητικές δυνάμεις έξω από μια πόλη της Υεμένης, ανέφερε ο ελεγχόμενος από την κυβέρνηση ειδησεογραφικός ιστότοπος Almotamar Net. Στις συγκρούσεις, το βράδυ της Τρίτης, σκοτώθηκε κι ένας άνδρας της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.