Σε τρεις άξονες κινούνται οι διαβουλεύσεις για τον τρόπο επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκειμένου να καλύψουν τις ζημίες του PSI και τις ανάγκες που προκύπτουν από τη μελέτη της Blackrock για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται για τις επιπτώσεις από το PSI είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου να γίνονται με κοινές άνευ ψήφου ή προνομιούχες μετοχές, καθώς και με μετατρέψιμα ομόλογα.

Επιλέγοντας χρηματοοικονομικά εργαλεία άνευ ψήφου, ουσιαστικά αποφεύγεται το ενδεχόμενο της κρατικοποίησης των τραπεζών.

Οι μετοχές με δικαίωμα ψήφου θα καλύψουν τις ζημίες από τα δανειακά χαρτοφυλάκια και άλλες πηγές.

Στο υπόμνημα της τρόικας προς την κυβέρνηση για τα μέτρα του «προ-Μνημονίου», αναφέρεται ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα γίνουν με κοινές άνευ ψήφου μετοχές.

Αφού ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις από το PSI στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς και η μελέτη της Blackrock για τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, η ΤτΕ θα πρέπει να έχει έτοιμο ένα στρατηγικό σχέδιο για τον κλάδο μέχρι το Μάρτιο.

Επιπλέον, η ΤτΕ θα πρέπει να προωθήσει κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο η κεφαλαιακή επάρκεια (core tier) των τραπεζών θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 9% από τις αρχές του 2012 και στο 10% από τον Ιούλιο του 2013.

Σημειώνεται ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το ελάχιστο όριο πρέπει να είναι 10% και ότι θα ίσχυε από τον Ιανουάριο. Το όφελος για τις τράπεζες εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ περίπου.

Κατά την ομιλία του την Τετάρτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θέλει να κινηθεί η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει τη μορφή που θα έχει η στήριξη.

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι όποιος τρόπος και αν τελικώς επιλεγεί, θα πρέπει να αποφέρει ένα σταθερό ετήσιο όφελος προς το Δημόσιο σε ένα ορίζοντα 2 έως 5 ετών.

Ο κ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενίσχυσης των αδύναμων κεφαλαιακά τραπεζών με ομολογίες μετατρέψιμες σε μετοχές, ενώ ως εναλλακτική δεν απέκλεισε και τις κοινές άνευ ψήφου μετοχές που θα αποφέρουν μία σταθερή ετήσια απόδοση.

Στην περίπτωση των ομολογιακών δανείων, το Δημόσιο θα κερδίζει από το ετήσιο κουπόνι που θα καταβάλλεται από τις τράπεζες μέχρι τη λήξη τους, ενώ οι κοινές μετοχές θα επαναγοραστούν από τους σημερινούς μετόχους των τραπεζών, με την καταβολή μίας υπεραξίας που θα υπολογίζεται βάση ενός ετήσιου προσυμφωνημένου επιτοκίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η ετήσια απόδοση, όποιο και αν είναι το εργαλείο που θα επιλεγεί, θα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10%.

Όπως είπε σχετικά, «σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, το Δημόσιο έχει πιθανότητα να εισπράξει, ως ανταπόδοση, ποσοστό της τάξεως του 30%-35% επί των κεφαλαίων που θα επενδύσει», προσθέτοντας ότι «είναι λογικό ο ελληνικός λαός να προσδοκά το πλήρες όφελος από το PSI μετά από 2, 3, ή 5 το πολύ χρόνια».

Πάντως, από την πλευρά των τραπεζιτών επισημαίνεται ότι το 10% είναι πολύ υψηλό και θεωρείται πιο λογικό ένα επιτόκιο κοντά στο 5%.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το το ποσό που θα απαιτηθεί για την επανακεφαλαιοποίηση του κλάδου θα αγγίξει τα 40 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη μελέτη της Blackrock για τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, βρίσκεται ήδη στα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ΤτΕ θα συνεκτιμήσει τα μακροοικονομικά δεδομένα, τις επισφάλειες των τραπεζών και τις ζημιές από το PSI και θα υπολογίσει τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειασθούν οι τράπεζες.

Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε θα παραδοθούν τα αποτελέσματα και στις τράπεζες.

Από τις αρχές Μαρτίου και μέχρι τα τέλη Απριλίου οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν στην εποπτική αρχή αναλυτικές μελέτες που θα περιλαμβάνουν τρόπους για την εξεύρεση κεφαλαίων. Τα σχέδια αυτά θα αξιολογηθούν από την ΤτΕ.

Η επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Αυγούστου και αυτό θα γίνει είτε με ίδια μέσα των τραπεζών, είτε μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είτε το πιθανότερο μέσα από ένα συνδυασμό και των δύο επιλογών.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook