Την επέκταση της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης και σε άλλα τρόφιμα, και συγκεκριμένα στο χοιρινό, στο πρόβειο κρέας και στα πουλερικά αποφάσισαν τη Δευτέρα οι 27 στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, όπου ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάγνωση των νέων κανόνων σήμανσης των τροφίμων. Σύμφωνα με την Ε.Ε., η νέα νομοθεσία στόχο έχει να διασφαλίσει την πληροφόρηση των καταναλωτών.

Όσον αφορά την αναγραφή της χώρας προέλευσης, ουσιαστικά συνεχίζεται το σημερινό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο είναι υποχρεωτική, εφόσον σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος παραπληροφόρησης του καταναλωτή. Η αλλαγή είναι η επέκταση της υποχρεωτικής αναγραφής στους ανωτέρω τύπους κρέατος, πέραν του βόειου κρέατος για το οποίο ίσχυε. Εντός τριών ετών, η Κομισιόν θα καταθέσει έκθεση σχετικά με την επέκταση της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης και στο γάλα, τα γαλακτοκομικά, στο κρέας ως συστατικό ανεπεξέργαστων τροφίμων, στα προϊόντα με ένα μόνο συστατικό ή με συστατικά που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του προϊόντος.

Επιπλέον, καθίσταται υποχρεωτική η πληροφόρηση για τα εξής διατροφικά στοιχεία: ενεργειακή αξία, λίπη, κεκορεσμένα λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, σάκχαρα και αλάτι. Ως γενική αρχή, τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αναγράφονται ανά 100 γραμμάρια ή ml προϊόντος. Μπορούν όμως να αναγραφούν και ως ποσοστά της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

 Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πρόσθετες μορφές πληροφόρησης, αρκεί να μην είναι παραπλανητικές για τον καταναλωτή. Όλα τα στοιχεία θα πρέπει να αναγράφονται μαζί και να είναι ορατά ταυτόχρονα, ενώ κάποια από αυτά μπορούν να επαναλαμβάνονται στην μπροστινή όψη της συσκευασίας.

Τα αλκοολούχα ποτά και το κρασί εξαιρούνται από την υποχρεωτική αναγραφή των συστατικών και των διαθρεπτικών στοιχείων. Ωστόσο εντός 5 ετών, η Κομισιόν θα εξετάσει εκ νέου το θέμα.
Από την υποχρεωτική επισήμανση διατροφικών στοιχείων εξαιρούνται και τα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα, εκτός αν τα κράτη μέλη αποφασίσουν διαφορετικά σε εθνικό επίπεδο.

Οι θέσεις των 27 θα προωθηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για δεύτερη ανάγνωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook