«Φρένο» στην άνοδο της αγροτικής παραγωγής και στην ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων και άρα και στις εξαγωγές, προκαλεί η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ και στα αγροτικά εφόδια (σπόροι,λιπάσματα κλπ) σύμφωνα και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωπόνων η οποία σε ανοικτή της επιστολή ζητά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξαιρεθούν από την αύξηση του ΦΠΑ τα αγροτικά εφόδια.

Όπως υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Γεωπόνων «σε μια εποχή που οι πάντες μιλούν για την ανάπτυξη ως βασική προϋπόθεση για την σωτηρία της χώρας και καθώς ένας από τους βασικούς μοχλούς κατά γενική ομολογία για την επίτευξή της είναι ο Αγροτικός τομέας, απαιτούνται και ανάλογες πολιτικές στήριξής του.

Αντί αυτού παρατηρούμε τους τελευταίους 8 μήνες, τονίζουν οι γεωπόνοι, να επιβαρύνονται τα αγροτικά εφόδια με τρεις αυξήσεις στον ΦΠΑ ως ακολούθως:

-1η αύξηση ΠΟΛ 1086/6.3.2010 όπου από 15/3/2010 αυξήθηκε από 9% σε 10% 

-2η αύξηση Ν. 3845/2010, άρθρο 4 παρ. 1 όπου από 1/7/2010 αυξήθηκε από 10% σε 11% 

-3η αύξηση Ν. 3899/2010, άρθρο 4 κοινοποίηση διάταξης Δ.17 Ε 50503989 —Εξ/23/12/2010 όπου από 1/1/2011 αυξάνεται από 11% σε 13%. 

Είναι προφανές ότι οι παραπάνω χειρισμοί αυξάνουν συνεχώς το κόστος καλλιέργειας στερώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον Έλληνα παραγωγό σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές του. 

Ταυτόχρονα η αύξηση του ΦΠΑ προκαλεί περαιτέρω αύξηση των λιανικών τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής σε βασικά προϊόντα διατροφής, επιβαρύνοντας τόσο τον δείκτη τιμών καταναλωτή όσο και το ήδη προβληματικό Ελληνικό νοικοκυριό.

Η ΠΟΣΓ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο γεωργικό τομέα και την ελληνική οικονομία γενικότερα καλεί το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης να επανεξετάσει το θέμα του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων και να δώσει μία ανάσα στον Ελληνα αγρότη και καταναλωτή, εντάσσοντας το στην κατηγορία του 6,5% που ισχύει για τα ανθρώπινα φάρμακα. 

Για να γίνει αντιληπτή η απώλεια των εσόδων του ελληνικού δημοσίου από αυτή την αλλαγή πρέπει να αναφερθεί ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των αγροτικών εφοδίων στη χώρα μας δεν υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ (γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα, λοιπές εισροές) και άρα το ελληνικό δημόσιο χάνει δυνητικό έσοδο 32 εκατ. ευρώ αν μειώσει το ΦΠΑ στο 6,5%. 

Εκτιμώντας ότι σε σχέση με το παραπάνω ποσό απώλειας δημοσίων εσόδων το όφελος που θα προκύψει θα είναι πολλαπλάσιο τόσο για τον Έλληνα παραγωγό όσο και για τον καταναλωτή και θα συμβάλλει σημαντικά στις εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων προσφέροντας επιπλέον έσοδα στην οικονομία που τόσο έχει ανάγκη, καλούμε την κυβέρνηση σε άμεση διευθέτηση του θέματος».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook