Ο Γάλλος υπουργός Αμύνης Ζεράρ Λονγκέ δήλωσε χθες πως ο αριθμός των Γάλλων οπλιτών στο Αφγανιστάν θα μειωθεί σταδιακά έως τα τέλη του 2014 και πως κατόπιν θα παραμείνουν μόλις 400 με 500 εκπαιδευτές στη χώρα αυτή.

Ο Γάλλος υπουργός εξήγησε στις Βρυξέλλες ενώπιον των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ την απόφαση που έλαβε στις 27 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί για ανάκληση των μάχιμων δυνάμεων έως τα τέλη του 2013, ενώ η αποστολή της Συμμαχίας θα αποχωρήσει ένα χρόνο αργότερα.

«Δεν επικρίθηκα. Κάθε χώρα το σκέφτεται σοβαρά, διότι κάθε χώρα αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα» στο Αφγανιστάν, τόνισε ο Λονγκέ σε δημοσιογράφους. «Ο διάλογος έχει ανοίξει και οι αποφάσεις θα ληφθούν» στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο στις 21 Μαΐου, πρόσθεσε.

«Πρόκειται να αποσύρουμε 1000 φέτος, αφήνοντας 1.400 για να υποστηρίξουν τον αφγανικό στρατό στην Καπίσα», και ο πλήρης έλεγχος θα μεταβιβασθεί στις δυνάμεις της χώρας αυτής μέσα στο 2013, εξήγησε ο Λονγκέ. Οι δε δυνάμεις στην Καμπούλ «θα μειωθούν σταδιακά» και μετά τα τέλη του 2014 «θα παραμείνουν μόνον στις σχολές 400 με 500» εκπαιδευτές, τόνισε.

Ο ίδιος τόνισε πως η ανάκληση των δυνάμεων είναι λογική διότι «η κατάσταση σταθεροποιείται στην Καπίσα και ελέγχεται από τους Αφγανούς», και ανέφερε πως υπάρχει «πλήρης σύμπτωση απόψεων» με τις αρχές στην Καμπούλ.
Ο Λονγκέ τόνισε πως το σύνολο της επιχείρησης σταδιακής αποχώρησης των 3.600 γάλλων οπλιτών στο Αφγανιστάν «είναι περίπλοκη και θα απαιτήσει έναν ολόκληρο χρόνο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook