Στην υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, που θα έχει ως στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές του Δήμου Γόρτυνας την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους αλλά και να γευτούν από κοντά το φυσικό κάλλος της ευρύτερης περιοχής, θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των κατά τόπων σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αναμένεται να ξεκινήσουν εκπαιδευτικές εκδρομές, εντός της επικράτειας του Δήμου, ώστε όλοι οι μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τους αρχαιολογικούς χώρους, τους σύγχρονους οικισμούς, τα βουνά, τις θάλασσες και όλα τα αξιοθέατα που υπάρχουν στον νέο Δήμο Γόρτυνας.

Όπως υποστήριξε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης, η υλοποίηση του εν λόγο προγράμματος έχει ως στόχο να επισκεφτούν οι μαθητές τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία του νέου Δήμου του οποίου είναι πλέον δημότες, μετά τις συνενώσεις του προγράμματος Καλλικράτης, αλλά και να διδαχθούν την μοναδική ιστορική κληρονομιά που κουβαλάει στο σύνολό του ο τόπος.

“Καθένας από τους πρώην Δήμους, δηλαδή της Γόρτυνας, του Ρούβα, του Κόφινα και της Αγίας Βαρβάρας, διαθέτει τα δικά του ξεχωριστά στοιχεία, που αν ενωθούν όλα μαζί σαν παζλ μας δίνουν ένα Δήμο που η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων, διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο και αστείρευτη πολιτιστική κληρονομιά.

Αποτελεί λοιπόν καθήκον και χρέος μας ως δημοτική αρχή να βοηθήσουμε τη νέα γενιά να γνωρίσει στο σύνολό του τον νέο Δήμο στον οποίο ανήκει, καθώς δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως ένα χρόνο μετά την συνένωση των πρώην Δήμων, δεν είναι λίγοι οι δημότες μας που δεν γνωρίζουν και δεν έχουν επισκεφτεί τα αξιοθέατα που υπάρχουν στις έτερες Δημοτικές Ενότητες.

Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε αρχή από τα παιδιά, το μέλλον αυτού του τόπου και γι΄αυτό, σε συνεργασία πάντα με τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, θα ξεκινήσουμε σύντομα ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο θα ονομάσουμε ¨Είμαι δημότης Γόρτυνας και γνωρίζω τον τόπο μου¨, προκειμένου οι μαθητές όλων των βαθμίδων, να επισκεφτούν σταδιακά τις Δημοτικές Ενότητες που συνενώθηκαν με την δική τους και να γνωρίσουν τον Δήμο Γόρτυνας στο σύνολό του.

 Έτσι για παράδειγμα με το πρόγραμμα αυτό, οι μαθητές της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα, θα ξεναγηθούν στην αρχαία Γόρτυνα και τον αρχαίο Πρινιά, θα γνωρίσουν από κοντά τις μαγευτικές παραλίες του Λέντα, θα περπατήσουν στο δάσος του Ρούβα, θα επισκεφτούν τα μνημειακά ελαιόδενδρα του Πανασού και της Γόρτυνας και θα περιπλανηθούν στα γραφικά σοκάκια του Αγίου Θωμά και της Νιβρύτου.

Το ίδιο θα ισχύσει και με τους μαθητές από τις άλλες Δημοτικές Ενότητες ώστε με την ολοκλήρωση του προγράμματος, να έχουν γίνει δέκτες πλούσιων πληροφοριών για την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας αλλά και να έχουν αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα για την γεωμορφολογία του Δήμου Γόρτυνας.” επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Σχοιναράκης, αναφερόμενος στο θέμα..

Αξίζει να τονιστεί πως οι μεταφορές των μαθητών θα γίνουν δωρεάν με τα λεωφορεία του Δήμου, ενώ στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής είναι να πραγματοποιηθούν μελλοντικά και ενημερωτικές ημερίδες στα σχολεία, όπου διακεκριμένοι αρχαιολόγοι και ιστορικοί θα παρουσιάσουν αναλυτικά την ιστορία και τις κατά τόπο παραδόσεις, του Δήμου Γόρτυνας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook