Η Μηλιά βρίσκεται στα ημιορεινά (500 μ. υψόμετρο) σε μία εξοχική τοποθεσία της επαρχίας Κισσάμου του Νομού Χανίων, και το κοντινότερο χωριό είναι το Βλάτος, σε απόσταση 4.5 χιλιόμετρων. Είναι χτισμένη στην πλαγιά του βουνού που σχηματίζει μια μικρή κοιλάδα και είναι κυριολεκτικά περιτριγυρισμένη από ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, που καλύπτεται από μία πολύ μεγάλη ποικιλία φυτών και δέντρων. Ο χώρος γύρω από τον οικισμό είναι περίπου 1200 στρέμματα, που παρέχει στον τόπο μία εξαιρετική ησυχία και μία αρμονία μοναδική.
Την διασχίζει ένα ρυάκι με αρκετό νερό τον χειμώνα και το οποίο είναι το φυσικό σύνορο ανάμεσα στις δύο πλαγιές του βουνού, που έχουν διαφορετική σύσταση και βλάστηση. Αυτά είναι και τα στοιχεία που χαρίζουν στον τόπο μία τόσο μεγάλη ποικιλία χλωρίδας.

Η φιλοσοφία της Μηλιάς είναι η διατήρηση του κύκλου της ζωής με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο με γνώμονα την κρητική παράδοση και την ιστορία του τόπου. Στη Μηλιά σχεδόν τίποτα δεν καταλήγει στα σκουπίδια. Τα φυσικά προϊόντα ανακυκλώνονται, ενώ για τα υπόλοιπα προσπαθούμε να βρίσκουμε εναλλακτικούς τρόπους χρήσης. Ένας ανάλογος κύκλος χαρακτηρίζει και τους καρπούς της γης. Τα φρούτα και τα λαχανικά χρησιμοποιούνται στην κουζίνα και με τα υπολείμματα τους και άλλους καρπούς της φύσης τρέφονται τα ζώα που μας δίνουν τα προϊόντα τους — γαλακτοκομικά, κρέας, δέρμα, μαλλί και κοπριά.
Η Μηλιά διαθέτει 13 δωμάτια – σπίτια. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δωμάτια ξενοδοχείου, λόγω της διαφορετικότητας που έχουν το ένα με το άλλο, της διακόσμησης και της ατμόσφαιράς τους. Φτιαγμένα πάνω στα ερείπια των παλιών αγροτικών σπιτιών του οικισμού.

Οι ανέσεις που παρέχουν είναι οι βασικές. Διπλά η μονά κρεβάτια ανάλογα με τα δωμάτια, τα δικά τους WC με ντους, τζάκια η ξυλόσομπες για θέρμανση τον χειμώνα, ζεστό νερό και αρκετά από αυτά με χώρο καθιστικού. Όλα διαθέτουν μπαλκόνι ή ταρατσούλα ή κήπο όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει την θέα, να πάρει μία βαθιά ανάσα και ίσως να αναρωτηθεί για ποιο άραγε λόγο στοιβάζονται οι άνθρωποι στις πόλεις.
Και επειδή με ρομάντζο δεν χορταίνεις, η κουζίνα της Μηλιάς προσφέρει χειμώνα καλοκαίρι γαστριμαργικές σπιτικές απολαύσεις από προϊόντα που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους παράγονται στο κτήμα βιολογικά και σερβίρονται στο βιολογικό εστιατόριο μας , που από πολλούς θεωρείται ένας από τους πιο φιλόξενους και καλαίσθητους χώρους στο νησί.

Η Μηλιά βρίσκεται στην καρδιά της Δυτικής Κρήτης και είναι η ιδανική βάση για κοντινές εκδρομές σε ενδιαφέροντες τόπους όπως το Ελαφονήσι, η Παλαιόχωρα και η Σούγια με τις εκπληκτικές παραλίες, η Κάνδανος με τις Βυζαντινές εκκλησίες, ο Μπάλος και η Γραμβούσα, τα Φαλάσσαρνα, Πολυρρήνια , η Αρχαία Δίκτυννα κ.α .

Δραστηριότητες:

Αν είστε λάτρεις του περπατήματος έχετε έναν πολύ καλό λόγο να έρθετε ως εδώ .
Έξι σηματοδοτημένα μονοπάτια από 5 έως και 18 χλμ. θα σας φέρουν σε άμεση επαφή με την κρητική φύση. Μερικά ποδήλατα βουνού είναι επίσης στην διάθεση σας για όμορφες κοντινές η μακρινές βόλτες .
Επίσης οργανώνονται μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής και δοκιμή κρασιών όπως επίσης μπορείτε να γνωρίσετε την τοπική χλωρίδα που έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Τέλος υπάρχει ένας ακόμα άλλος χώρος που μπορείτε να περάσετε την ώρα σας με επιτραπέζια παιχνίδια, με την συντροφιά ενός βιβλίου η ακούγοντας μουσική. Ο ίδιος χώρος εναλλακτικά μπορεί να φιλοξενήσει ομάδες ανθρώπων μέχρι 80 άτομα για μικρά συνέδρια ή συγκεντρώσεις. Υπάρχει και εξωτερικό αμφιθέατρο χωρητικότητας περίπου 60 ατόμων, όπου μπορεί να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις και μικρά συνέδρια.

Αλλά αν θέλετε την απόλυτη χαλάρωση είστε και πάλι στο σωστό μέρος.
Εδώ ο χρόνος κυλάει αργά και αυτό περνάει σε όλες σας τις αισθήσεις .
Επίσης και εμείς είμαστε σχεδόν πάντα διαθέσιμοι να σας αποκαλύψουμε μερικά από τα «μυστικά» της γης μας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook