Τρεις αδελφές στη Βρετανία αφαίρεσαν τους μαστούς και (προς το παρόν οι δύο εξ αυτών) τις ωοθήκες τους για να αποφύγουν έναν κληρονομικό καρκίνο από τον οποίο πέθανε η μητέρα τους όταν ήταν μόλις 32 ετών. Η Λούαν Μόρετον, η Κιμ Τζόουνς και η Τζέμα Ντένις είχαν παρακολουθήσει χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτε, όταν ήταν μαθήτριες, τη μάχη της μητέρας τους Ρίτας με τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι κινδύνευε και η δική τους ζωή, ώσπου η ίδια θανατηφόρα νόσος διαγνώσθηκε και στη Λούαν σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα.

Οι τρεις αδελφές είχαν κληρονομήσει από τη μητέρα τους ένα ελαττωματικό γονίδιο, το BRCA1, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. «Στην αρχή είχαμε πτοηθεί, όμως μετά συμφωνήσαμε ότι ήταν καλύτερα να κάνουμε όλες την επέμβαση παρά να μην είμαστε εδώ έπειτα από λίγα χρόνια», λέει η Λούαν. «Είχαμε πολύ στενή σχέση μεταξύ μας έπειτα από αυτό που συνέβη στη μητέρα μας, όμως αυτές οι επεμβάσεις μάς έφεραν ακόμη πιο κοντά».

\"http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/5F13D90FD14C28AC6EAE96A45226EC7F.jpg\"

Όταν πέθανε η Ρίτα το 1986, η οικογένειά της δεν γνώριζε ότι είχε ένα επιθετικό γονίδιο που αύξανε τον κίνδυνο για καρκίνο. Το ανακάλυψαν μόνον αφού η Λούαν εντόπισε έναν όγκο στο στήθος της ενώ έκανε ντους το 2005. Εκανε επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία επί έξι μήνες και σε ακτινοβολίες επί τέσσερις εβδομάδες. Η θεραπεία ήταν επιτυχημένη, όμως περαιτέρω εξετάσεις αποκάλυψαν ότι είχε το γονίδιο BRCA1 – το οποίο θεωρείται ο κύριος παράγοντας που προκαλεί τη νόσο. Αυτό σήμαινε ότι υπήρχαν 50% πιθανότητες να έχουν επίσης το γονίδιο τόσο η Κιμ όσο και η Τζέμα. Έκαναν εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν γρήγορα ότι πράγματι το είχαν. «Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο. Η μαμά μας είχε το γονίδιο, αλλά δεν είχε κάνει τεστ για να το διαπιστώσει», λέει η 38χρονη Λούαν, η οποία είναι μητέρα ενός παιδιού.

Εκτός από τη διπλή μαστεκτομή, οι δύο μεγαλύτερες από τις αδελφές, η Λούαν και η Κιμ, προέβησαν επίσης σε αφαίρεση των ωοθηκών αφού οι γιατροί τις προειδοποίησαν ότι με το ελαττωματικό γονίδιο BRCA1 έχουν 50%-60% πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο. Η νεότερη, η 30χρονη Τζέμα, σκοπεύει και αυτή να αφαιρέσει τις ωοθήκες της, όχι όμως προτού προσπαθήσει να αποκτήσει παιδιά με τον Μαρκ, τον 37χρονο αρχιτέκτονα σύζυγό της.

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook