Μαθητές της Γ’ τάξης του 1ού Γυμνασίου Αγίου Νικολάου χωρισμένοι σε 5 ομάδες με την βοήθεια και στήριξη δύο καθηγητών τους επανακαθορίζουν την Ιστορική ταυτότητα της περιοχής μας συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Click… στην Ιστορία».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που βρίσκεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας έχει σαν στόχο του, όπως δημοσιεύει το latofm.gr, οι μαθητές να γίνουν ερευνητές του τόπους τους, να τον γνωρίσουν, να ψάξουν στοιχεία για αυτόν και να παρουσιάσουν στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία τον δικό τους τρόπο προσέγγισης της ίδιας της τοπικής Ιστορίας.

Οι μαθητές που θέλησαν να πάρουν μέρος σε αυτή την εργασία, με την βοήθεια των καθηγητών τους κας Κατερίνας Παχυγιαννάκη και κ. Νίκο Κοϊνάκη και την συμβολή του διευθυντή του σχολείου κ. Γιάννη Σταμέλο, χωρισμένοι σε ομάδες, εξοπλισμένοι μ\’ ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, χορηγός του προγράμματος είναι η Vodafone, που χρησιμοποιείται ταυτόχρονα ως φωτογραφική μηχανή, κάμερα και μαγνητόφωνο, αλλά όχι ως κινητό, καθώς όλες οι άλλες λειτουργίες είναι απενεργοποιημένες, γίνονται «ρεπόρτερ της ιστορίας» και αυριανοί πρεσβευτές του τόπου μας από την στιγμή που η εργασία τους θα ανέβει ψηφιακά τόσο στον δικτυακό τόπο του ΙΜΕ αλλά και αλλού.

Οι μαθητές λοιπόν, μέλη των ομάδων, Λατώ, Άγιος Νικόλαος εκκλησάκι, Λίμνη, Σπιναλόγκα και 1ο Γυμνάσιο Εξερευνούν την πόλη, το χωριό και τη γειτονιά τους, μιλάνε με φίλους και γνωστούς, ανθρώπους που έχουν προσωπικά βιώματα για κάθε θέμα, συλλέγουν τεκμήρια από τα οικογενειακά φωτογραφικά άλμπουμ, τους τοπικούς πολιτιστικούς θεσμούς ή τα δημόσια αρχεία (όπου υπάρχουν), και στήνουν τις δικές τους οπτικοακουστικές παρουσιάσεις.

Οι μαθητές χωρίς κανένα όφελος από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, όπως εκδρομή ή κάποια άλλα οφέλη, επενδύουν τον λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους σε κάτι που όπως είπαν τους ικανοποιεί πολύ. Γνωρίζουν την πόλη τους και τα διάφορα ιστορικά και όχι μόνο σημεία της, γίνονται μάρτυρες γεγονότων και συμβάντων που έχουν γίνει σε προηγούμενες δεκαετίες και τα καταγράφουν με σκοπό να τα αναδείξουν.

Εργάζονται ομαδικά και αυτό τους αρέσει επίσης πολύ έρχονται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και πηγές γνώσης της τοπικής ιστορίας ενώ χαίρονται που είναι το μοναδικό σχολείο σε ολόκληρη την Κρήτη που συμμετέχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Οι καθηγητές τους δηλώνουν από την μεριά τους ότι τα παιδιά σιγά σιγά παίρνουν την όλη κατάσταση πολύ ζεστά και τους εργάζονται εντατικά σε ώρες εκτός σχολικών υποχρεώσεων ενώ το υλικό που έχουν συλλέξει έως τώρα είναι προσεγμένο.

Πραγματικά οι μαθητές της Γ’ τάξης που συμμετέχουν ε αυτό το πρόγραμμα δείχνουν μεγάλη διάθεση για την ολοκλήρωσή του θεωρώντας ότι μαθαίνουν τόσα πολλά πράγματα για τον τόπο τους και με τέτοιο ευχάριστο τρόπο που η εμπειρία αυτή σίγουρα θα αποτελεί σταθμό από τα μαθητικά τους χρόνια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook