«Μόνο σε όσους αρδεύουν με σταγόνες θα επιτρέπεται να ποτίζουν από το αρδευτικό δίκτυο του Δήμου Γόρτυνας» είναι το σαφές και αυστηρό μήνυμα που στέλνει η Δημοτική Αρχή προς όλους τους καλλιεργητές του Δήμου, ενόψει της επικείμενης αρδευτικής περιόδου.

Η πάταξη της σπατάλης του νερού αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον Δήμο Γόρτυνας, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κώστα Τσικνάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως αποτελεί μονόδρομο για τους καλλιεργητές να εναρμονιστούν με τον νέο κανονισμό άρδευσης, ενώ ανακοίνωσε πως στην έδρα του Δήμου, τους Αγίους Δέκα, δεν θα επιτραπεί το καλοκαίρι η άρδευση των υπαίθριων καλλιεργειών, εξαιτίας της έλλειψης επάρκειας νερού!!

Σύμφωνα λοιπόν με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κανένας παραγωγός δεν θα προμηθεύεται νερό άρδευσης, αν προηγουμένως δεν έχει τοποθετήσει «σταγόνες» στα δίκτυά του κι αν δεν τηρεί πιστά τον κανονισμό άρδευσης. Παράλληλα ο κ. Τσικνάκης προανήγγειλε εντατικούς ελέγχους από τους υδρονομείς του Δήμου, τόσο πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου όσο και κατά την διάρκεια των ποτισμάτων, ώστε να διαπιστωθεί αν οι παραγωγοί έχουν τοποθετήσει σταγόνες στα δίκτυα τους. Ο αντιδήμαρχος προειδοποίησε με επιβολή τσουχτερών προστίμων στους παραβάτες αλλά και στην άμεση αφαίρεση υδρομέτρων σε όσους συστηματικά δεν πειθαρχούν στους νέους κανόνες .

«Το πρόβλημα της ανεπάρκειας του υδροφόρου ορίζοντα του κάμπου της Μεσαράς είναι γνωστό σε όλους. Η υπεράντληση και η αλόγιστη σπατάλη του νερού, ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για τον υδροφορέα και γι΄αυτό σαν δημοτική αρχή αποφασίσαμε να λάβουμε κάποια αυστηρά μέτρα. Για μας αποτελεί κόκκινη γραμμή ο περιορισμός της σπατάλης του νερού και γι’ αυτό θα θέσουμε ως βασικό όρο στους καλλιεργητές, προκειμένου να ποτίζουν από τα δημοτικά δίκτυα άρδευσης, την τοποθέτηση σταγόνων στις καλλιέργειες τους. Δεν πρόκειται να γίνει καμία παραχώρηση και γι’αυτό καλούμε τους παραγωγούς να μεριμνήσουν έγκαιρα για την τοποθέτηση σταγόνων, αν δεν θέλουν να βρεθούν προ οδυνηρών εκπλήξεων. Είμαστε αποφασισμένοι να αφαιρέσουμε τα υδρόμετρα σε όσους δεν πειθαρχήσουν» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τσικνάκης.

Μάλιστα επειδή στους Αγίους Δέκα το πρόβλημα της έλλειψης νερού είναι ακόμη πιο έντονο, αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η άρδευση υπαίθριων καλλιεργειών. Αναλυτικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε για τους παραγωγούς της Τοπικής Κοινότητας των Αγίων Δέκα, αναφέρει τα εξής:

«Ανακοινώνεται ότι κατά τη νέα αρδευτική περίοδο, στην Τοπική Κοινότητα Αγίων Δέκα, επειδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη επάρκεια νερού δεν θα παρέχεται νερό άρδευσης σε υπαίθριες καλλιέργειες. Σύμφωνα και με την αρ.27765, 21-11-2011 απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Αγίων Δέκα, με απόλυτη προτεραιότητα θα ικανοποιούνται οι ανάγκες του οικισμού για ύδρευση και το πλεόνασμα θα διανέμεται στις ελιές και στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις. Καλλιέργειες που θα φυτευτούν χωρίς να έχει προηγηθεί αίτηση του καταναλωτή και έγκριση από τα αρμόδια όργανα του Δήμου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 24 του Κανονισμού Άρδευσης, δεν θα εξυπηρετούνται και ο Δήμος δεν έχει καμία ευθύνη».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook