Το κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη το τελευταίο δεκαήμερο έχει προκαλέσει νέα θύματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών μόνο από υποθερμία σε τουλάχιστον 360, δίχως να υπολογίζονται τα θύματα από τους ολισθηρούς δρόμους, τις ελαττωματικές σόμπες και τις πλημμύρες, που οφείλονται στην τήξη του χιονιού.

Οι ανατολικές περιοχές της Γηραιές Ηπείρου έχουν πληρώσει το βαρύτερο τίμημα, με την Ουκρανία να καταγράφει 135 θανάτους, ενώ στην Πολωνία ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε στους 62 – στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν άστεγοι, συχνά σε κατάσταση μέθης.

Στη γειτονική Λιθουανία 12 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από το ψύχος στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανεβάζοντας τον απολογισμό στους 23 νεκρούς, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες διάσωσης.

Στη Δημοκρατία της Τσεχίας, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 18, μετά την ανακάλυψη ενός αστέγου που πέθανε από υποθερμία χθες στο Μπρνο, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Στη Βουλγαρία πέντε άνθρωποι πνίγηκαν σήμερα στις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την τήξη του χιονιού, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία. Η κυκλοφορία ανάμεσα στις δύο χώρες διακόπηκε στο κυριότερο μεθοριακό πέρασμα του Καπιτάν-Αντρέγεβο, ενώ και η κύρια σιδηροδρομική γραμμή ανάμεσα στο Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας και την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία διακόπηκε στη Βουλγαρία, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Μάριτσα.

Δώδεκα άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από το ψύχος στην Ουγγαρία κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου, ενώ περίπου 50 χρειάσθηκε να διακομιστούν σε νοσοκομεία εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων, ή δηλητηριάσεων από αναθυμιάσεις ελαττωματικής σόμπας.

Αλλά και στη Βρετανία, όπου αναμένεται ύφεση των φαινομένων σε ένα βαθμό, η εναέρια κυκλοφορία επανήλθε σε σχεδόν κανονικά επίπεδα σήμερα στο αεροδρόμιο του Χίθροου, πρώτου σε όγκο πτήσεων στην Ευρώπη, όπου έξι εκατοστά χιονιού είχαν προκαλέσει την προηγουμένη την ακύρωση σχεδόν των μισών από τις 1.300 προγραμματισμένες πτήσεις, τονίζει εκπρόσωπός του.

Ενεργειακή κρίση στη Γαλλία

Το φάσμα μίας μεγάλης διακοπής ρεύματος πλανάται πάνω από τη Γαλλία, στην οποία οι παράκτιες περιοχές της Μεσογείου και η Βρετάνη είναι οι περισσότερο απειλούμενες από μία τέτοια εξέλιξη.

Αθλητικό πνεύμα κατά του ψύχους στην Ολλανδία

Οι μόνοι που πλέουν σε πελάγη ευτυχίας για το κύμα του χιονιά είναι οι διοργανωτές ενός μεγάλου αγώνα πατινάζ πάνω σε κανάλια στη βόρεια Ολλανδία: ο επονομαζόμενος «γύρος των ένδεκα πόλεων» (Elfstedentocht) στη Φρίζε, ο οποίος έχει πραγματοποιηθεί πλήρως μόνον δεκαπέντε φορές από την πρώτη του εκκίνηση το 1909, θα μπορέσει επιτέλους να ξεκινήσει εάν τα ο πάγος στα κανάλια συνεχίσει να γίνεται πιο παχύς.

Στους -31,5 Κελσίου η θερμοκρασία στην Ελβετία

Στην Ελβετία καταγράφηκε χθες τη νύχτα ένα νέο ρεκόρ ψύχους για εφέτος, με τη θερμοκρασία να υποχωρεί στους -35,1 βαθμούς στο Σαμεντά, στο καντόνι Γκριζόν της ανατολικής χώρας.

Στη δυτική Ελβετία, το χωριό Λα Μπρεβίν, η θερμοκρασία έπεσε στους -27,6 αθμούς, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ημερών. Το χωριό αυτό κατέχει το ρεκόρ ψύχους όλων των εποχών στην Ελβετία, με -41,8 βαθμούς το 1987. Στη Γενεύη, το θερμόμετρο δείχνει σήμερα -10 βαθμούς.

Πλημμύρησε χωριό στα σύνορα Βουλγαρίας – Ελλάδας

Δραματικές διαστάσεις παίρνουν οι εξελίξεις στο χωριό Μπίσερ της ΝΑ Βουλγαρίας, που πλημμύρισε το πρωί, όταν έσπασε το φράγμα της τεχνητής λίμνης Ιβάνοβο, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα βουλγαρικά ΜΜΕ, έξι είναι οι νεκροί και 10 οι αγνοούμενοι.

Μέχρι στιγμής, τα σωστικά συνεργεία που έχουν σπεύσει στην περιοχή έχουν κατορθώσει να απομακρύνουν περίπου 40 κατοίκους από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους, σύμφωνα με το δήμαρχο του δήμου Χάρμανλι, στον οποίο υπάγεται διοικητικά το χωριό Μπίσερ.

Στο μεταξύ, άλλα δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Βουλγαρία εξαιτίας της κακοκαιρίας, μετά την κατάρρευση γέφυρας στο χωριό Ματζάροβο, ενώ δύο άνδρες, πατέρας και γιος, διασώθηκαν, με τη συνδρομή ελικοπτέρου, ύστερα από πολύωρη παραμονή στην οροφή του αυτοκινήτου τους, που είχε εγκλωβιστεί στα νερά, σε χωριό της βουλγαρικής Ροδόπης, στην περιφέρεια του Χάσκοβο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί και η πόλη Σβίλεγκραντ στα σύνορα με την Ελλάδα, τα περίχωρα της οποίας έχει κατακλύσει ο Έβρος, σύμφωνα με τη βουλγαρική ραδιοφωνία.

Οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να ανέβει η στάθμη του Έβρου κατά τρία μέτρα το τελευταίο 24ωρο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων μεταξύ των πόλεων Ντίμιτροβγκραντ και Σβίλεγκραντ, καθώς και η κυκλοφορία των ΙΧ στη συνοριακή δίοδο με την Τουρκία, «Καπετάν Αντρέεβο».

Για πρώτη φορά μετά την ενεργοποίηση του συστήματος έγκυρης προειδοποίησης στη Βουλγαρία, στις περιφέρειες Χάσκοβο και Κίρτζαλι έχει κηρυχτεί «κόκκινος συναγερμός» για άκρως επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

Οι δύο περιφέρειες είναι και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με εκατοντάδες σπίτια σε πολλά χωριά να έχουν πλημμυρίσει.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί και διάφοροι δήμοι στις περιφέρειες της Κεντρικής Ροδόπης Σμόλιαν και Κίρτζαλι, όπου οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν προκαλέσει τοπικές πλημμύρες, κατολισθήσεις και σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλά ορεινά χωριά της βουλγαρικής Ροδόπης.

Με εντολή του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στο Μπίσερ, επικεφαλής υπουργικού κλιμακίου, έχει τεθεί σε λειτουργία το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρών στις τρεις προαναφερόμενες περιφέρειες, όπως και στην περιφέρεια της Στάρα Ζαγορά στην ανατολική Βουλγαρία.

Εξάλλου, διεκόπη σήμερα το πρωί η κίνηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Βουλγαρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού του ποταμού Μαρίτσα. Το τραίνο που συνδέει το Βελιγράδι με την Κωνσταντινούπολη έχει μπλοκαριστεί από τη νύχτα στην περιοχή αυτή μετά τον εκτροχιασμό της μηχανής του. Κανένας από τους περίπου 20 επιβάτες του δεν τραυματίστηκε.

Χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να φθάσουν τους -17 βαθμούς Κελσίου, προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κύμα ψύχους που έπληξε τη χώρα στα τέλη Ιανουαρίου, με θερμοκρασίες που έπεσαν ως και στους -31,4 βαθμούς Κελσίου.

Στη Λιθουανία, 12 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο το Σαββατοκύριακο σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε ορισμένες από τις οποίες η θερμοκρασία έπεσε στους -31 βαθμούς, ενώ στην Τσεχία έχουν χάσει τη ζωή τους 18 άνθρωποι σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Στην Κβίλντα, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, η θερμοκρασία έπεσε τη νύχτα στους -39,4% βαθμούς, η πιο χαμηλή που έχει καταγραφεί αυτόν τον χειμώνα.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Προβλήματα στο δίκτυο

Οι ισχυρές χιονοπτώσεις και τα προβλήματα σχεδόν σε όλο το οδικό δίκτυο δεν έχουν τέλος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Στην περιοχή Μούσταπιτς, στην Ερζεγοβίνη, ένα λεωφορείο που είχε ξεκινήσει από την πόλη Σίροκι Μπρεγκ ακινητοποιήθηκε στο χιόνι. Τα ΜΜΕ του Σαράγεβο μετέδωσαν ότι παραμένει άγνωστος προς το παρόν ο αριθμός των επιβατών.

Τρία ελικόπτερα της EUFOR και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας χθες επιστρατεύθηκαν για τη μεταφορά ασθενών σε νοσηλευτικά ιδρύματα του Μόσταρ, καθώς και ανθρώπων που είχαν αποκλειστεί στα χιόνια και κινδύνευαν.

Η επικεφαλής του Τομέα Πολιτικής Προστασίας του Μόσταρ Σλάβιτσα Άνιτσιτς απηύθυνε έκκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες για τον καθαρισμό των οδικών δικτύων να σπεύσουν στην περιοχή για να βοηθήσουν.

Στο χιονισμένο Σαράγεβο, αν και αρκετά από τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας εκτελούν δρομολόγια, πολλοί κάτοικοι επέλεξαν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ουρές αυτοκινήτων που δυσχεραίνουν την μετακίνηση των εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Τα δρομολόγια των τραμ δεν εκτελούνται, καθώς είναι σε εξέλιξη επιχείρηση καθαρισμού των γραμμών του με τη συμμετοχή Τούρκων στρατιωτών, της ειρηνευτικής αποστολής της ΕΕ (EUFOR), μελών του Κοινοβουλίου των Φοιτητών και αναμένεται η συνδρομή μελών των ενόπλων δυνάμεων της Βοσνίας.

Αν και το χιόνι έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην πόλη, τα πάρκα και οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτα από νέους που κάνουν σκι, σνόουμπορντ ή προτιμούν να περπατούν στο χιόνι.

Στην Μπάνια Λούκα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης τα χιόνια «άναψαν τα αίματα». Ένας 55χρονος χτύπησε με φτυάρι δύο γείτονές του, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ευτυχώς, με ελαφρά τραύματα. Αιτία του καυγά ήταν ο καθαρισμός της περιοχής από τα χιόνια.

Πέντε νεκροί από το δριμύ ψύχος στη Ρουμανία

Άλλοι πέντε άνθρωποι πέθαναν από το κρύο στη Ρουμανία, στις επαρχίες Μπίχορ, Μποτοσάνι, Βαλτσέα και Τίμις, όπως ανακοινώθηκε από υπουργείο Υγείας της χώρας.

Συνολικά, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από υποθερμία από την έναρξη της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα θύματα είναι κυρίως άστεγοι ή άτομα με κοινωνικά προβλήματα.

Περίπου 220 άστεγοι μεταφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο με ασθενοφόρα σε νοσηλευτικά ιδρύματα για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, καθώς κινδύνευσαν από το δριμύ ψύχος.

Κλειστά σχολεία στην Αλβανία

Το αλβανικό υπουργείο Παιδείας αποφάσισε, σήμερα, το κλείσιμο των σχολείων στο βόρειο και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, εξαιτίας της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών.

Τα σχολεία έκλεισαν στην Πούλκα, το Κούκες και την Τροπόγια, στη βόρεια Αλβανία, καθώς και στην Κορυτσά και την Ερσέκα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η θερμοκρασία στη βόρεια Αλβανί έπεσε ως και τους -20 βαθμούς Κελσίου, ενώ σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, πάνω από 39 κοινότητες, κυρίως στο βορρά, έχουν αποκλειστεί και κινδυνεύουν από τις έντονες χιονοπτώσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook