Τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση αναμένουν οι ιδιώτες πιστωτές, καθώς αυτή θα σηματοδοτήσει την έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε στο in.gr πως το σχήμα για το PSI έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. «Το 98% της διαπραγμάτευσης έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, σε ερώτηση του in.gr για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Φρανκ Βόγκλ δήλωσε τη Δευτέρα πως στην παρούσα φάση «δεν αναμένεται κάποιο σχόλιο για το PSI από την πλευρά του IIF».

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται η νομοθετική διάταξη με την οποία θα καθορίζονται οι όροι ανταλλαγής και έκδοσης των νέων ομολόγων και η οποία θα πρέπει να ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Η νομοθετική διάταξη που θα δεσμεύει την καταστατική μειοψηφία των πιστωτών της χώρας να αποδεχθεί τους όρους που θα συμφωνήσει η πλειοψηφία των ομολογιούχων επιβάλει αναδρομικά ρήτρες συλλογικής δράσεως (Collective Action Clauses – CAC).

Η μερική αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων και ο εξαναγκασμός όσων δανειστών δεν συμφωνούν με την εθελοντική συμφωνία να μετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα οδηγήσουν τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοστασίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook