Όπως και στην περίπτωση της Αιγύπτου και του Χόσνι Μουμπάρακ, έτσι και στη Λιβύη, οι πιέσεις που προέρχονται τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας όσο και από τη διεθνή κοινότητα, αυξάνονται, προκειμένου ο Μουαμάρ Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία.

Την Τρίτη σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, δήλωσε ότι προτίθεται να παραμείνει στη χώρα του ως \”επικεφαλής της επανάστασης\”, καθώς εκτιμά ότι δεν κατέχει επίσημη θέση, από την οποία μπορεί να παραιτηθεί.

\”Θα πεθάνω σαν μάρτυρας, δεν θα φύγω από τη χώρα\”, τόνισε.

Την ίδια ώρα, απείλησε ευθέως με θάνατο όλους όσους συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: \”Με βάση τους νόμους της Λιβύης όσοι διαδηλώνουν έχοντας στην κατοχή τους όπλα τιμωρούνται με θάνατο\”.

\”Κανένας τρελός δεν θα μπορέσει να κομματιάσει τη χώρα μας\”, πρόσθεσε, απειλώντας ότι θα \”καθαρίσει\” τη χώρα \”από σπίτι σε σπίτι\” καλώντας το στρατό και την αστυνομία να ξαναπάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. \”Παραδώστε τα όπλα σας αμέσως, διαφορετικά θα γίνουν σφαγές\”, προειδοποίησε τους διαδηλωτές.

Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Καντάφι αυτοχαρακτηρίστηκε \”βεδουίνος πολεμιστής\”, που χάρισε \”δόξα\” στους Λίβυους και είπε ότι η εικόνα της χώρας του στο εξωτερικό \”διαστρεβλώνεται\”.

\”Εμείς οι Λίβυοι αντισταθήκαμε στις Ηνωμένες Πολιτείας και στη Βρετανία στο παρελθόν και δεν θα παραδοθούμε\” τόνισε επίσης.

Ο θεωρούμενος ως «δεξί χέρι» του Καντάφι, υπουργός Εσωτερικών Αμπντέλ Φατάχ Γιούνες αλ-Αμπίντι φέρεται να έχει ταχθεί στο πλευρό της αντιπολίτευσης, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος απέβαλε από τις τάξεις του τη Λιβύη.

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, υπολόγισε τους νεκρούς στη Λιβύη σε περισσότερους από 1.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του, ενώ η Γαλλία, διά στόματος Νικολά Σαρκοζί, έγινε η πρώτη χώρα που ζητά επισήμως να επιβληθούν κυρώσεις στο καθεστώς της Λιβύης.

Χάος και εκατοντάδες νεκροί

Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός της λαϊκής εξέγερσης στη χώρα ειναι τραγικός, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για 560 νεκρούς και 1.400 αγνοούμενους. Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (CICR) έλαβε \”απεγνωσμένες εκκλήσεις\” και επικοινώνησε με τις λιβυκές αρχές στη Γενεύη προτείνοντας να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. 

Η κατάσταση στην Λιβύη είναι πλέον εκτός ελέγχου, ενώ στην Τρίπολη πολλοί ξένοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας επικρατεί συνωστισμός, αφού εκατοντάδες αλλοδαποί αναζητούν τρόπο να φύγουν από τη χώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook