Ο σεισμός που έπληξε την πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας προκάλεσε τον θάνατο 98 ανθρώπων, ενώ 226 είναι οι αγνοούμενοι, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας, δίνοντας έτσι για πρώτη φορά ένα συγκεκριμένο απολογισμό των αγνοουμένων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι, ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα αναμένεται να αυξηθεί.

Ψάχνουν ακόμα για εγκλωβισμένους

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100 εγκλωβισμένοι δεν έχουν απελευθερωθεί ακόμα. Όπως δήλωσε ο αστυνομικός διοικητής της περιοχής οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν να ανακαλύψουν επιζώντες καθοδηγούμενες από ήχους, κλάματα ή θορύβους από μετακίνηση σωμάτων, μέσα από τα ερείπια.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:51 μμ τοπική ώρα (23:51 GMT της Δευτέρας) σε εστιακό βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κράιστσερτς, το οποίο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου που είχε μέγεθος 7.1 βαθμούς, αλλά δεν προκάλεσε θανάτους.

Όπως δήλωσε ο Τζέιμς Γκοφ του τμήματος Έρευνας Φυσικών Κινδύνων του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, ορισμένα κτίρια που άντεξαν στον σεισμό του Σεπτεμβρίου δεν είναι σε θέση να αντέξουν ένα δεύτερο σεισμό, ειδικά με τόσο μικρό εστιακό βάθος. Στην περιοχή σημειώθηκαν αρκετοί μετασεισμοί.

Η σεισμογενής περιοχή

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ανάμεσα στην Ινδο-αυστραλιανή τεκτονική πλάκα και την τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού, όπου καταγράφονται κατά μέσον όρο περισσότεροι από 14.000 σεισμοί ετησίως, από τους οποίους περίπου οι 20 έχουν μέγεθος 5 βαθμών.

Το υπέδαφος στο Κράιστσερτς είναι σαθρό με αποτέλεσμα, όταν σημειώνεται σεισμός, να αυξάνεται η στάθμη του νερού και αφού ανακατευθεί με την άμμο να μετατρέπεται σε βάλτο «καταπίνοντας» ουσιαστικά ολόκληρα τμήματα του οδοστρώματος και «εξαφανίζοντας» αυτοκίνητα.


ΑΠΕ