«[…] και το πρωί στις 7, στις 31 Ιανουαρίου, ξεκινήσαμε πάλι για να πάμε από την ενδοχώρα και τα βουνά στη νότια ακτή. Η διαδρομή ήταν με μια λέξη υπέροχη. Ψηλά χιονοσκέπαστα βουνά, που άστραφταν στο φως του ήλιου, απότομες πλαγιές που διέτρεχε ο αμαξιτός δρόμος με αμέτρητες στροφές. Η διαδρομή, άλλοτε ανηφορική και άλλοτε κατηφορική, διασχίζει ορεινά περάσματα, οικισμούς εύφορες κοιλάδες, προσπερνά κέδρους, κυπαρίσσια, ελιές, μέχρι να φανεί πάλι στο βάθος η λαμπερή θάλασσα και μες στην καταχνιά το περίγραμμα των νησιών Παξιμάδια.»

Το Κρητικό Ημερολόγιο του Ρούντο Σβάρτς είναι ένα παράδοξο και ανατρεπτικό ντοκουμέντο πολέμου: γέννημα της υπηρεσίας του Γερμανού ζωγράφου ως στρατιώτη της Βέρμαχτ στην κατεχόμενη Κρήτη κατά την περίοδο 1943-1944, εκθέτει σε 388 ελεύθερες σελίδες - που περιλαμβάνουν κείμενα και σχέδια, ακουαρέλες, παστέλ, μολύβια και κάρβουνο - μια πολύ εμπεριστατωμένη εικόνα του νησιού με μεγάλη ποικιλία θεμάτων (φύση, αρχιτεκτονική, άνθρωποι, αρχαιολογικοί χώροι κ.ά.)

Η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, στην οποία περιήλθε το αξιόλογο αυτό υλικό κατόπιν δωρεάς των απογόνων του ζωγράφου, προχώρησε στην έκδοση του, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, υπό τον τίτλο Ρούντο Σβαρτς, Κρητικό Ημερολόγιο.

 Πρόκειται για έναν καλαίσθητο τόμο 24x28, 416 σελίδων, με άνω των 500 εικόνες σε τετραχρωμία, και κείμενο σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά).

Η έκδοση υποστηρίχθηκε από σύστημα εγγραφής συνδρομητών.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο προλογικό σημείωμα: «Το Κρητικό Ημερολόγιο είναι μια descriptio μεγάλου μέρους του νομού Ηρακλείου (Μεσαρά, Μαλεβίζι, Αρχάνες, Πεδιάδα) και τμήματος του νομού Λασιθίου (Μεραμπέλο).

Από τη συστηματικότητα και διεξοδικότητα τόσο της εικαστικής αποτύπωσης τόπων, ανθρώπων και πραγμάτων όσο και της διήγησης του τόπου ως ιστορικο-ανθρωπολογικής, εθνολογικής και αισθητικής εμπειρίας προκύπτει ότι ο Schwarz εργαζόταν πάνω στο σχέδιό του ακαταπόνητα.»

Οι ενδιαφερόμενοι θα το βρουν στα βιβλιοπωλεία Δοκιμάκης, Κίχλη, Φωτόδεντρο και στο πωλητήριο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στο Ηράκλειο, καθώς και στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη και στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στην Αθήνα, προς 60€.