Ολοκληρώθηκε στις 06:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των υπουργών Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου και Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη με την τρόικα για το θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων, το μοναδικό ζήτημα για το οποίο δεν υπήρξε συμφωνία κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει 15 ημέρες περιθώριο για να αντιπροτείνει ισοδύναμο μέτρο ύψους 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διασωθούν οι συντάξεις.

Με το υπόλοιπο πακέτο των μέτρων συμφωνημένο, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Eurogroup ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την ελπίδα να ληφθεί μια θετική απόφαση στο Eurogroup, ενώ άφησε αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά -που επέμεινε στο ζήτημα των συντάξεων- λέγοντας: «Είναι ώρα ευθύνης για όλους».

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μαξίμου με την τρόικα: «Φεύγω σε λίγη ώρα για τις Βρυξέλλες, με την ελπίδα να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup και να ληφθεί μια θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα.

»Από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, εξαρτάται η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, εξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική. 

Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας. Απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την ώρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, ζητήματα τα οποία εξαρτώνται από την συνείδηση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι κατ' εντολή του ελληνικού λαού παίζουν έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ιδίως μάλιστα όταν φιλοδοξούν να παίξουν έναν κρισιμότερο ρόλο στην διακυβέρνηση του τόπου αυτού.

»Όπως είπε ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση που εξεδόθη πριν από πολλές ώρες, έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα, πλην ενός. Βεβαίως, όπως έχω πει κατ' επανάληψη, η διαπραγμάτευση είναι Λερναία Ύδρα. Όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό, μπορεί η άλλη πλευρά να ανοίξει δύο».

 

in.gr