Συνεχίζεται το επικοινωνιακό παιχνίδι των πολιτικών κομμάτων γύρω από την επώδυνη συμφωνία με την Τρόικα στην οποία κατέληξαν τη νύχτα της Τετάρτης οι τρεις αρχηγοί.

Η επικοινωνιακή γραμμή της ΝΔ είναι ότι “μόνο ο κ. Σαμαράς διαπραγματεύτηκε με τον κ. Παπαδήμο και με την Τρόικα”. Μάλιστα και την διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών υπήρξε επεισόδιο όταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε έναν έντονο διάλογο με τον κ. Σαμαρά για το πώς πρέπει να γίνεται η διαπραγμάτευση.

-Βενιζέλος: Με τις εμμονές σου στις συντάξεις βάζεις την χώρα στην χρεοκοπία.

-Σαμαράς: Ποιος είσαι εσύ που μιλάς; Με την διαπραγμάτευση που κάνεις δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Είδαμε τι έχεις κάνει. Τί είναι αυτά που κάνεις;

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Παπαδήμος λέγοντας "κύριε αντιπρόεδρε σας παρακαλώ αφήστε μας μόνους".

Σύμφωνα με την εκδοχή της ΝΔ -που απορρίπτει το ΠΑΣΟΚ- λόγω της διαπραγμάτευσης του κ. Σαμαρά βγήκε από την συζήτηση των περικοπών ο 13ος και 14ος μισθός. Λένε ότι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως στο μεταφρασμένο κείμενο που πήρε ο κ. Καρατζαφέρης υπήρχε σχετική αναφορά.  Επίσης υποστηρίζουν ότι αποφεύχθηκε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών καθώς και η περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων. Από την λεωφόρο Συγγρού λένε με κατηγορηματικότητα ότι δεν ισχύει πως η εμμονή του κ. Σαμαρά με τις επικουρικές συντάξεις μετέθεσε το πρόβλημα της περικοπής στις κύριες συντάξεις.

Το πρόβλημα πια είναι στα 250 εκατομμύρια που λείπουν, για τα οποία ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι πρέπει να προέλθουν από ισοδύναμα μέτρα.

Κατά την διάρκεια των χθεσινών συζητήσεων ο κ. Παπαδήμος διέκοψε αρκετές φορές τις διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς και μίλησε με διάφορους παράγοντες ακόμη και με την Άνγκελα Μέρκελ η οποία όμως τον παρέπεμψε στους εκπροσώπους της Τρόικας. Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε το ειδικό ταμείο διαχείρισης του χρέους που ζητούν Μέρκελ και Σαρκοζί. Τέλος χθες δεν συζητήθηκε θέμα εκλογών.

 

protothema.gr