Προκαταρκτικά μέτρα για να επιτραπεί η μείωση των ονομαστικών μισθών, χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τα μέτρα – σοκ που περιλαμβάνονται στο νέο μίνι μνημόνιο που αλλάζει άρδην τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, οδηγώντας μονομιάς τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον μια 10ετία πίσω. Μάλιστα, σε όλο το κείμενο, στο οποίο συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου, υπάρχει… option για νέα σκληρότερα μέτρα, εντός 6μήνου.

Τα συνδικάτα χαρακτηρίζουν το νέο μνημόνιο μνημείο πρωτοφανούς βαρβαρότητας και εκτιμούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η μείωση όλων των βασικών μισθών κατά 22%, μαζί με την κατάργηση της μετενέργειας 3 μήνες μετά τη λήξη αλλά και την κατάργηση του συνόλου των επιδομάτων μετά την παρέλευση 9 μηνών από τη λήξη της εκάστοτε σύμβασης, οδηγούν σε κούρεμα των μισθών έως και κατά  50%!


Τα μέτρα της κυβέρνησης, σε συνεργασία με την Τρόικα, γκρεμίζουν το σύνολο των εργασιακών σχέσεων, καταργούν όλα τα επιδόματα από τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τον οποίο και μειώνουν στο επίπεδο των 586 ευρώ μεικτά και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης, του 13ου και 14ου μισθού, ώστε τελικά, οι μισθοί στην Ελλάδα να γίνουν συγκρίσιμοι με αυτούς της Πορτογαλίας, της Τουρκίας, της Κεντρικής και της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης…

Παράλληλα, καταργείται η μονιμότητα των εργαζόμενων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, όπου ισχύουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου 35ετούς διάρκειας, δίνεται δικαίωμα μονομερούς απόφασης για μετατροπή της απασχόλησης από πλήρη σε μερική, ενώ μονομερώς θα αποφασίζει ο εργοδότες και στην περίπτωση της εκ περιτροπής εργασίας. Αντίθετα, καταργείται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ενώ προβλέπεται ότι πλέον, οι διαιτητές θα μπορούν να αποφασίσουν μόνο για το ύψος των βασικών μισθών και όχι για άλλα επιδόματα. 

Την ίδια στιγμή που από την Eurostat επισημοποιούνταν η δραματική αύξηση της φτώχιας στη χώρα μας, με το 13,8% των εργαζόμενων να ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, (συνολικά ένας στους 3 Έλληνες να ζουν στο όριο της φτώχιας,  το 28,7% των παιδιών ως 17 ετών, το 27,7% του πληθυσμού ηλικίας από 18 ως 64 ετών και το 26,7% των Ελλήνων άνω των 65 ετών) κυβέρνηση και δανειστές συμφωνούσαν στην ισοπέδωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η μείωση κατά 22% συμπαρασύρει το σύνολο των μισθολογικών κλιμακίων, ανεξάρτητα από το χρόνο προϋπηρεσίας ή τον κλάδο εργασίας.

Παράλληλα, παγώνουν επ’ αόριστον οι μισθολογικές ωριμάνσεις (μέχρι να φθάσει η ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό), καταργούνται όλες οι ισχύουσες συμβάσεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες, οι νέες συμβάσεις θα έχουν το πολύ τριετή διάρκεια, ενώ μετά την παρέλευση 3 μηνών από τη λήξη της εκάστοτε σύμβασης, ο εργαζόμενος  θα δέχεται μείωση των αποδοχών του, με μόνο κατώφλι ασφαλείας, τον μειωμένο κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μάλιστα, εάν δεν υπογραφεί νέα σύμβαση, ανά τρεις μήνες, θα χάνει και μέρος από τα επιδόματα. Συγκεκριμένα, τρεις μήνες μετά την κανονική λήξη της σύμβασης, θα καταβάλλονται μόνο τα επιδόματα εκπαίδευσης, επικινδυνότητας και το οικογενειακό. Έξι μήνες μετά θα παύουν να καταβάλλονται το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα επικινδυνότητας, ενώ μετά από συνολικά 9 μήνες θα καταργούνται όλα τα επιδόματα. Μοναδικό δίχτυ ασφαλείας παραμένει ο κατώτατος μισθός.   


Οι μισθοί των νέων έως 25 ετών θα αποκλίνουν κατά 32% από τα σημερινά όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και θα πέσουν κάτω από τα 400 ευρώ (καθαρά), λίγο πιο πάνω από τα νέα επίπεδα στα οποία διαμορφώνεται το επίδομα ανεργίας, που θα πέσει στα 361 ευρώ.



Και στο βάθος νέο ασφαλιστικό

Αν και το θέμα των συντάξεων αναδείχηκε σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση, εκτός από τα μέτρα που τίθενται υπό αναδιαπραγμάτευση, το τελικό κείμενο προβλέπει και νέο ασφαλιστικό το αργότερο μέσα στο 2013. Συγκεκριμένα, για να μειωθεί εντός του 2012, κατά 2% το μη μισθολογικό κόστος, καταργούνται οι δύο βασικοί οργανισμοί  άσκησης κοινωνικής πολιτικής του υπουργείου Εργασίας, ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία. Εδώ να σημειωθεί ότι η κατάργηση των δύο αυτών οργανισμών θα οδηγήσει στη διακοπή της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.  Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα μειωθούν οι εισφορές προς το ΙΚΑ κατά επιπλέον 3%, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Και αυτό γιατί υπογράφει κείμενο που ορίζει ότι  εάν η μείωση των εισφορών οδηγήσει σε μείωση των εσόδων, κάτι που θεωρείται αυτονόητο εάν δεν υπάρξουν τρόποι αναπλήρωσης τους, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων. 



Στο -12% οι μισθοί στην Εμπορική


Πριν καλά καλά συμφωνηθούν όλα τα παραπάνω, το διοικητικό συμβούλιο της Εμπορικής Τράπεζας αποφάσιζε την κατάργηση των επιδομάτων που προβλέπονται στην επιχειρησιακή σύμβαση. Κατά μέσο όρο, η μείωση των αποδοχών είναι της τάξης του 12%. Εκτιμάται δε, ότι για μια μικρή μερίδα εργαζόμενων που λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα επιδόματα, οι περικοπές θα προσεγγίσουν το 18%. Να σημειωθεί ότι η επιχειρησιακή σύμβαση, που καταργήθηκε με την απόφαση της διοίκησης της Εμπορικής, είχε λήξει τον περασμένο Ιούνιο και μέχρι και το Δεκέμβριο παρέμενε σε ισχύ λόγω της μετενέργειας.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook