Κρίσιμη είναι η συνεδρίαση που θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, ενώ εντείνεται η αγωνία για το νέο πακέτο βοήθειας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στις 19:00 με τον Ευ.Βενιζέλο να προσέρχεται με το πλήρες πακέτο των συμφωνηθέντων μέτρων.

Αρχικά δημιουργήθηκε σύγχυση για το κατά πόσο θα ληφθούν αποφάσεις, με δεδομένη τη διαφωνία των πολιτικών αρχηγών για τις συντάξεις.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου ότι δεν επρόκειτο να ληφθεί απόφαση ούτε για τη νέα δανειακή σύμβαση, ούτε για το PSI, καθώς δεν υπάρχει βάση.

«Δεν θα ληφθεί απόφαση, γιατί δεν υπάρχει το έδαφος για κάτι τέτοιο ακόμη», δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες ότι η ελληνική πλευρά είχε λάβει 15 ημέρες περιθώριο για να αντιπροτείνει ισοδύναμα μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ, χωρίς, ωστόσο αυτή η προθεσμία να θεωρείτο σίγουρη.

Κομισιόν: Άγνοια για την 15ήμερη παράταση

Σε αυτό πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν έχει λάβει γνώση για την παράταση των 15 ημερών προς την Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την τρόικα.

«Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω. Δεν είμαι ενήμερος για τέτοιου είδους παράταση. Έχω διαβάσει τις σχετικές ανακοινώσεις, αλλά δεν έχω καμμιά αναφορά σε τέτοια παράταση» είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες πριν τη Σϋνοδο του Eurogroup.

Η σύσκεψη του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας με την τρόικα ολοκληρώθηκε στις 6 το πρωί, με αντικείμενο τις περικοπές που ζητεί η τρόικα στις -επικουρικές- συντάξεις, το μοναδικό ζήτημα, όπως δηλώνεται επισήμως, για το οποίο δεν υπήρξε συμφωνία κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που προηγήθηκε.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα να ληφθεί μια θετική απόφαση στο Eurogroup.

«Από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, εξαρτάται η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, εξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική.
Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους» σημείωσε.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας. Απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την ώρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, ζητήματα τα οποία εξαρτώνται από την συνείδηση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι κατ\’ εντολή του ελληνικού λαού παίζουν έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ιδίως μάλιστα όταν φιλοδοξούν να παίξουν έναν κρισιμότερο ρόλο στην διακυβέρνηση του τόπου αυτού» προσέθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι «η διαπραγμάτευση (με την τρόικα) είναι Λερναία Ύδρα».

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π.Μπεγλίτης μετά τη λήξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, εκκρεμούσε η λήψη απόφασης για την εξεύρεση ενός ποσού 625 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 325 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τις δαπάνες της Άμυνας και ορισμένων άλλων υπουργείων.

Για τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ διαπραγματεύτηκε ο πρωθυπουργός με την τρόικα και τελικά δόθηκε, όπως αναφέρεται, η παράταση των 15 ημερών. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, η Κομισιόν δηλώνει «άγνοια» γι\’ αυτή την παράταση.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook