Μερικές μέρες πριν από τη συνάντηση τους στη Λευκωσία, στις 14 του μηνός, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ότι "ροκανίζει" τον χρόνο για να πετύχει «την υποστήριξη δύο αντιπολιτευομένων κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές του 2013».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας «ξέρει μόνο να παίρνει και όχι να δίνει, αν και στο Κυπριακό απαιτείται το πάρε-δώσε», είπε ο κ. Έρογλου και ανέφερε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν έχουν πλέον την υπομονή συνέχισης των συνομιλιών «με αυτόν το μη αποδοτικό τρόπο και αυτοί που ενδιαφέρονται για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την κατάσταση αυτή».

Για την ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι «μετά την 1η Ιουλίου δεν θα έχει κανέναν νόημα η συνέχιση των συνομιλιών».

Ο Ντερβίς Έρογλου χαρακτήρισε τον εαυτό του ως τον πολιτικό «με τη μεγαλύτερη υπομονή» και εξέφρασε παράπονα επειδή «ο ίδιος κάνει ένα βήμα και η απέναντι πλευρά, χωρίς να ανταποκριθεί, περιμένει το δεύτερο».

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο ο Ντ. Έρογλου είπε ότι «και μετά το δεύτερο βήμα δεν υπάρχει ανταπόκριση, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι οι απέναντι δεν έχουν πρόθεση για συμφωνία».