Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στη Συρία είπαν ότι χθες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 126 άνθρωποι σε όλη τη χώρα, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους στις περιοχές που ελέγχουν εξεγερμένοι παρά τη σφοδρή διεθνή καταδίκη και την διπλωματική απομόνωση της χώρας.

«Περίπου 110 θάνατοι σημειώθηκαν στις περιοχές Μπάμπα Αμρ και αλ Χαλιντίγιε [στην κεντρική επαρχία Χομς]. Ορισμένοι σκοτώθηκαν από σφοδρά πυρά πυροβολικού την Πέμπτη. Άλλοι ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια των χθεσινών βομβαρδισμών», είπε ο Όμαρ Χόμσι, ένας ακτιβιστής στην περιοχή, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Καθώς έπεφτε η νύχτα οι βομβαρδισμοί κόπασαν. Αλλά οι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν ό,τι κινείται, ακόμα και γάτες», πρόσθεσε.

Ο στρατός στις επιχειρήσεις του στη Χομς έχει στόχο κυρίως την συνοικία Μπάμπα Αμρ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο εξεγερμένων, σύμφωνα με τους ακτιβιστές. Ο Χόμσι είπε ότι τα περισσότερα από τα πτώματα ήταν καμένα «πέραν πάσης δυνατότητας να αναγνωριστούν». Πρόσθεσε ότι ο στρατός χρησιμοποιεί εκτοξευτές ρουκετών και βόμβες φωσφόρου.

Οι περισσότερες άλλες απώλειες αναφέρθηκαν στα προάστια της πρωτεύουσας ή σε περιοχές κοντά στην Δαμασκό. Χθες η Human Rights Watch εκτίμησε ότι από την 3η Φεβρουαρίου οι επιθέσεις στη Χομς έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 300 ανθρώπους.

Εκρήξεις στο Αλέπι

Εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα την πόλη Αλέπι στη βόρεια Συρία, έγινε γνωστό από τις συριακές αρχές και ακτιβιστές.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως στην πόλη σημειώθηκαν «δύο τρομοκρατικές εκρήξεις», από τις οποίες «σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άμαχοι και στρατιωτικοί», ενώ το αντιπολιτευόμενο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε επικαλούμενο κατοίκους ότι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν ήταν τρεις και η μία σημειώθηκε κοντά σε κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας της πόλης.

Το Λονδίνο δεν σχεδιάζει να προμηθεύσει όπλα στη συριακή αντιπολίτευση

Η Βρετανία δεν προτίθεται να προμηθεύσει όπλα στη συριακή αντιπολίτευση, δήλωσε χθες Πέμπτη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος ζήτησε και πάλι από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει «αμέσως» την εξουσία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εμπλέκεται σ\’ αυτό (…) Και ασφαλώς δεν σχεδιάζουμε να εμπλακούμε», δήλωσε ο Χέιγκ προς το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News σχετικά με μια πιθανή παράδοση όπλων στη συριακή αντιπολίτευση.

«Εντείνουμε τις επαφές μας με τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης, κυρίως έξω από τη Συρία», δήλωσε ακόμη. «Υποστηρίζουμε επίσης ολοένα και περισσότερες οργανώσεις για να παράσχουμε τροφή και ιατρικό υλικό στα πρόσωπα που πλήττονται τρομερά απ\’ αυτή την κατάσταση».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να κάνει πολλά σε όλα αυτά τα μέτωπα, αλλά δεν εμπλεκόμαστε σε μια σύγκρουση με τη Συρία», επέμεινε ο Χέιγκ. «Σίγουρα δεν προβλέπουμε μια στρατιωτική επέμβαση».

Αναφορικά με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Βρετανός υπουργός δήλωσε πως θα ήταν «ευεργετικό αν έφευγε αμέσως». «Το καλύτερο πράγμα για τη χώρα του θα ήταν να φύγει επειδή έχει χυθεί τόσο αίμα υπό τις διαταγές του και υπό τις διαταγές των ακολούθων του που δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει να ανακτήσει την αξιοπιστία του στη χώρα του και στον κόσμο», τόνισε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook