Τελευταία ενημέρωση: 9:45

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό απέυθυνε λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, εν όψει της ψηφοφορίας -την Κυριακή στην Ολομέλεια της Βουλής- για τη νέα δανειακή σύμβαση, το PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που φέρνει επώδυνα για τους πολίτες μέτρα.

\”Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το σημείο μηδέν. Το ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται αύριο να αναλάβει μια ιστορική ευθύνη. Καλείται να εξετάσει και να εγκρίνει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας κατά τα επόμενα χρόνια.\”, δήλωσε ο Λ. Παπαδήμος.

\”Το οικονομικό πρόγραμμα και η σύμβαση που θα το συνοδεύσει εξασφαλίζουν την χρηματοδότησή μας με 130 δισ. ευρώ και μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε το χρέος μας κατά 100 δισ. ευρώ\”, πρόσθεσε.

Όπως είπε, η χώρα με την εφαρμογή του \”Μνημονίου 2\” η χώρα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, πιθανότατα από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, καθώς με τη μείωση του χρέους θα απελευθερωθούν πολύτιμοι πόροι για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας και εμπιστοσύνης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη, ότι η συμφωνία, που επετεύχθη μετά από πολυήμερες, εντατικές και σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έχει τη στήριξη των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας.

Το πρόγραμμα, όπως σημείωσε, περιλαμβάνει ρυθμίσεις, που έπρεπε να είχε υιοθετήσει η χώρα, νωρίτερα. \”Αν τις είχαμε εφαρμόσει όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες, δεν θα είχαμε φτάσει σε τόσο δεινή κρίση\”.

\”Περιλαμβάνει όμως και ρυθμίσεις, που δεν θα υιοθετούσε καμία κυβέρνηση υπό ομαλές συνθήκες\”, σημείωσε.

Επιπλέον, όπως σημείωσε, η νέα δανειακή σύμβαση κατοχυρώνει το μέλλον της πατρίδας μας στο ευρώ και θέτει τις βάσεις για να ξεπεράσουμε τη σημερινή οικονομική κρίση, ενώ αποτυπώνει τις ακραίες συνθήκες ανάγκης στις οποίες εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας.

Ο κ. Παπαδήμος, σημείωσε ακόμη, πως όσοι υποστηρίζουν πως είναι καλύτερη η χρεοκοπία από το νέο οικονομικό πρόγραμμα, ή δημαγωγούν επικίνδυνα ή πλανώνται οικτρά, καθώς μία άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε την χώρα μας σε καθεστώς χάους και κοινωνικής έκρηξης.

Αφού επανέλαβε τις δυσμενείς συνέπειες μίας κρατικής πτώχευσης, ο πρωθυπουργός τόνισε, πως το πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί, με βάση την σύγκριση ανάμεσα στην κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες πολίτες και σε αυτό που θα ακολουθούσε, εάν η χώρα χρεοκοπούσε.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα οφείλει να εξυγιάνει την οικονομία της, δαπανώντας όχι περισσότερα από όσα παράγει.

\”Για να διασώσουμε όσα κατακτήσαμε, πρέπει να αλλάξουμε όσα κάναμε λάθος, για να επιτύχουμε υψηλή ανάπτυξη\”, είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε, πως ο αγώνας της πατρίδας είναι να υπερασπιστούμε τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρώπη.

\”Το πρόγραμμα και η σύμβαση που θα το συνοδεύει, είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασφαλίσουμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα\”, είπε.

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Ραγδαίες συνεχίζουν να είναι οι εξελίξεις με νέες παραιτήσεις βουλευτών, ενόψει του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού προς το λαό που έχει προγραμματιστεί για τις 9 το βράδυ.

Συγκεκριμένα, την παραίτησή του ανακοίνωσε, το απόγευμα του Σαββάτου, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ νομού Ζακύνθου, Δημήτρης Βαρβαρίγος, αλλά και η βουλευτής Πέμυ Ζούνη.

\” Μετά από δυόμισι χρόνια προσπαθειών, δεν εξυπηρέτησα την Ελλάδα\”, ανέφερε η κ. Ζούνη

Η πρώτη επιλαχούσα του ΠΑΣΟΚ στην Α εκλογική περιφέρεια της Αθήνας, είναι η ηθοποιός Άννα Βαγενά

Αν και προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι αιτίες που οδήγησαν τον κ. Βαρβαρίγο στην απόφασή του αυτή, πρέπει να θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι δεν θέλει να υπερψηφίσει το μνημόνιο 2.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε ο βουλευτής Αρτας του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Στασινός, εκφράζοντας την αντίθεσή του με τα νέα μέτρα.

Στους έντεκα οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που δεν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα

Σε πολιτικό αναβρασμό βρίσκονται εντωμεταξύ τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς, παρά το ξεκάθαρο μήνυμα, τόσο του Γιώργου Παπανδρέου όσο και του Αντώνη Σαμαρά ενώπιον των κοινοβουλευτικών ομάδων τους, ήδη έντεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα.

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ έγινε γνωστό ότι δύο από τα λεγόμενα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ η κ. Βάσω Παπανδρέου και η κ. Λουκά Κατσέλη, δήλωσαν την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα.

Νωρίτερα μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα είχαν εκφράσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης (Τρικάλων), Ιωάννης Μιχελογιαννάκης (Ηρακλείου), Τσετίν Μάντατζη (Ξάνθης), ο Οδυσσέας Βουδούρης (Μεσσηνίας), καθώς και παραιτηθέντες από την κυβέρνηση Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (αναπληρώτρια ΥΠΕΞ) και Γιάννης Κουτσούκος (υφυπουργός Εργασίας).

Τη βουλευτική του έδρα καταλαμβάνει ο μηχανικός, Χρήστος Γκόγκας, ο οποίος θα ορκιστεί στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, δηλαδή την Κυριακή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση άλλων κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως της Β.Παπανδρέου, της Λ.Κατσέλη, του Χάρη Καστανίδη (έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε μέτρα όπως αυτά για τη μείωση των μισθών και των συντάξεων), του Χρ.Πρωτόπαπα, καθώς των Στ.Κουτμερίδη, Δ.Καρύδη και Γ.Αμοιρίδη.

Από τη Νέα Δημοκρατία έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν τα μέτρα οι βουλευτές Χρήστος Ζώης (Λάρισας), Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωολοακαρνανίας), Μαργαρίτης Τζίμας (Δράμας), Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής) και Παναγιώτης Μελάς (Α\’ Πειραιώς)

Σε αυτούς προστίθενται η ανέξαρτητη βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη, ο επίσης ανεξάρτητος Πάνος Καμμένος, όπως και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ με εξαίρεση τους Μάκη Βορίδη και Αδ.Γεωργιάδη.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα το διάγγελμα του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, εν όψει της ψηφοφορίας της Κυριακής.

Το νομοσχέδιο, θα έλθει στην Ολομέλεια σε τρία άρθρα:

Για το PSI

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Εξουσιοδότηση των Λ.Παπαδήμου και Βενιζέλου να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση και να συζητήσουν από εδώ και στο εξής τα ζητήματα που αφορούν στο μνημόνιο και το «κούρεμα»

Για να γίνει δεκτό πρέπει να υπερψηφιστεί από την σχετική πλειοψηφία της Ολομέλειας και πάντως όχι με λιγότερες από 120 ψήφους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook