«Θερμό» επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη εξελίχθηκε κατά την έναρξη της συζήτησης του νέου μνημονίου στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός, εμφανώς εκτός εαυτού ανέφερε προς τον κ. Λαφαζάνη ότι «Είστε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας της δραχμής, της φτώχιας. Βγείτε και πείτε ανοιχτά και δημόσια ότι διαφωνείτε με τα μέτρα, δεν θέλετε τα λεφτά ότι θέλετε να οδηγηθεί η χώρα στην χρεοκοπία…. Η πλάκα τελείωσε. Βγείτε και πείτε τις θέσεις σας εν γνώσει των συνεπειών του νόμου».

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό για το ότι εισάγει το νέο μνημόνιο με κατεπείγουσα διαδικασία, μίλησε για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» καθώς «κανείς δεν θα προλάβει να το διαβάσει».

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «υποκριτικές» τις τοποθετήσεις βουλευτών που διαμαρτυρήθηκαν πως δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν το «πακέτο» μέτρων επισημαίνοντας ότι «καταρρέει το σύστημα γιατί προτάσσει λόγο υποκριτικό. Περιμέναμε να πάρουμε το εξειδικευμένο κείμενο του IFSF που δυσκολεύει και τους ειδικούς για να τοποθετηθούμε; Γιατί δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης 258 βουλευτές στον κ. Παπαδήμο; Μα για να εφαρμόσει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και ό,τι απορρέει από αυτήν. Ε, λοιπόν, αυτό το κείμενο απορρέει από εκείνη την απόφαση και για αυτό δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Παπαδήμο. Εχουμε πρόβλημα εμείς με την κατεπείγουσα διαδικασία αλλά θέλουμε η Γερμανική βουλή να δώσει έγκριση με έκτακτη σύνοδο… Είναι υποκριτική η άποψη αυτή. Πείτε διαφωνώ με τα μέτρα δεν θέλω τα λεφτά , θέλω να οδηγηθεί η χώρα στην δραχμή όχι όμως ότι έχω πρόβλημα με την διαδικασία. Αποτελεί ύβρη και θράσος να μιλάμε για την διαδικασία».

Πάντως, η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής ενέκρινε την κατεπείγουσα διαδικασία ώστε το νέο μνημόνιο να συζητηθεί και να ψηφιστεί αύριο Κυριακή στην Ολομέλεια.

Χατζηδάκης: «Αν η Βουλή απορρίψει την συμφωνία η χώρα θα καταρρεύσει»

Στην γραμμή που χάραξε ο κ. Αντώνης Σαμαράς κινήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ για το νέο μνημόνιο Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί το PSI και μετά να υπάρξουν εκλογές.

Αναλυτικά, ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής είπε ότι: «Η δική μας στάση δεν υπαγορεύεται από πολιτικό μαζοχισμό. Εάν αύριο το βραδύ η βουλή απορρίψει τη συμφωνία από Δευτέρα θα αρχίσει το ξήλωμα του πουλόβερ. Δεν θα χρειαστούν πάνω από 3 μέρες για την πλήρη κατάρρευση. Αρκετή ζημιά κάναμε στον τόπο, δεν πρέπει και δεν συγχωρείται να κάνουμε άλλη» και πρόσθεσε πως «ο καθένας από εμάς βρίσκεται αντιμέτωπος με την συνείδηση του και το ιστορικό του χρέος. Είναι πολύ μεγάλη η φόρτιση. Είναι φυσικό να υπάρχει φόρτιση και αγανάκτηση.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε πάνω από όλα Έλληνες. Γνωρίζουμε όλοι ότι η Ελλάδα είναι στο χείλος του γκρεμού. Το μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε σε πολλές προβλέψεις του. Πάνω από τα πρόσωπα και το κόμμα για εμάς είναι η πατρίδα και το εθνικό συμφέρον. Ξέρω ότι αυτοί που απαντούν όχι είναι σε καλύτερη θέση από εμάς, δεν τους κατηγορώ έχουν τους δικούς τους λόγους», είπε.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «έγινε διαπραγμάτευση από δυσμενή θέση γιατί εν τω μεταξύ το τραύμα βάθυνε. Ωστόσο να αναγνωρίσουμε τι βγήκε από αυτή τη διαπραγμάτευση: σώθηκε ο 13 κ 14ος μισθός. Φθασαμε εδώ λόγω προηγούμενης διετίας. Δεν πρέπει να κρύβουμε στο κρεσέντο λαϊκισμού τις θετικές ρυθμίσεις που έγιναν» ενώ επισήμανε:

«Να πάμε σε εκλογές με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, να πάμε χωρίς καθυστέρηση γιατί οι εκλογές είναι βαλβίδα… Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει επανεκκίνηση. Το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου άφησαν πίσω τραγωδία».

Β. Παπανδρέου «Με λάθος συνταγή το νέο πρόγραμμα… πρέπει να το αποτρέψουμε»

Σε τοποθέτηση με την οποία επιχείρησε να «τσαλακώσει» πλήρως το νέο μνημόνιο αλλά και να εξηγήσει τις επιδιώξεις των δανειστών προχώρησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου λέγοντας ότι «δεχόμενοι το νέο πρόγραμμα θα οδηγηθούμε στην έξοδο από το ευρώ όταν αυτό συμφέρει τους ευρωπαίους. Πρέπει να το αποτρέψουμε».

Με τον τρόπο αυτό η κυρία Παπανδρέου έδειξε να αδιαφορεί για την κομματική πειθαρχία που έθεσε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και να μην έχει συνειδησιακό να καταψηφίσει τα νέα μέτρα.

Αναλυτικά, η βουλευτής είπε: «Συζητάμε πάλι με το δίλλημα ή χρεοκοπία ή την συμφωνία της κυβέρνησης – τρόικας. Επιχειρήσαμε πολλές φορές να σώσουμε την χώρα αλλά φτάναμε πάντα μπροστά σε αδιέξοδο. Αν κάποιος χρωστά λίγα και δεν μπορεί να πληρώσει έχει πρόβλημα αν όμως χρωστά πολλά το πρόβλημα το έχει ο δανειστής και την αρχή αυτή την έχουμε ξεχάσει. Όλοι γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα που συζητάμε σήμερα δεν μπορεί να υλοποιηθεί αντικειμενικά γιατί ήδη από το 1ο μηνά του 2012 έχει πέσει έξω και θα χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα».

Επισήμανε πως «το δίλλημα που μπαίνει από την συντριπτική πλειοψηφία ΜΜΕ ξένων και εγχώριων είναι αν δεν ψηφίσουμε αύριο θα πάμε στην δραχμή. Νομικά δεν υπάρχει δυνατότητα να μας βγάλουν από ευρώ αλλά δεν είναι το νομικό γιατί και αυτά τα λύνουν με τρόπο πολιτικό. Αυτό μπορούν να το κάνουν με πίεση ώστε να μας αναγκάσουν να φύγουμε. Αυτό δεν μπορούν να το κάνουν τώρα γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι η ΕΚΤ να μην δέχεται τα κρατικά μας ομόλογα που τώρα είναι σκουπίδια. Αν το πει τότε δεν πρέπει να δέχεται και τα Ιταλικά, Ισπανικά Πορτογαλικά σκουπίδια και τότε θα έχει πρόβλημα το ευρώ» και εξήγησε πως «δεν δέχομαι μια πολιτική που μας επιβλήθηκε και είναι λάθος να την συνεχίσουμε γιατί το λάθος είναι μεγαλύτερο. Αυτό μας οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ σε λίγο καιρό όταν οι ίδιοι θα έχουν δημιουργήσει τοίχος ώστε να μην μεταδοθεί το ελληνικό πρόβλημα… Δεν πιστεύω ότι με αυτή την σύμβαση λύνεται το πρόβλημα αντίθετα είναι η τελευταία δυνατότητα να διαπραγματευτούμε να μείνουμε στο ευρώ».

Επιπροσθέτως, η κυρία Παπανδρέου τόνισε πως το πολιτικό σύστημα πρέπει να αναγνωρίσει τις μεγάλες του ευθύνες που ανήκουν κυρίως «στα δύο κόμματα. Της ΝΔ που διέλυσε την χώρα και του ΠΑΣΟΚ που την αποτελείωσε τα δύο τελευταία χρόνια».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook