Πράξεις -δηλαδή μεταρρυθμίσεις- και όχι λόγια ζητούν από την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών της Γερμανίας, λιγότερο από ένα 24ωρο προτού ψηφιστεί η νέα σύμβαση από τη Βουλή. «Οι υποσχέσεις δεν μας αρκούν» είπε ο Σόιμπλε, ενώ ο Γκίντο Βεστερβέλε ξεκαθάρισε ότι «προκαταβολές, τέλος».

Αναλυτικά, ο Σόιμπλε, μιλώντας στην κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag, είπε: «Οι υποσχέσεις της Ελλάδας δεν μας αρκούν. Πρέπει, στο πλαίσιο νέου προγράμματος, κατ\’αρχάς να υλοποιηθούν τμήματα από το παλαιό πρόγραμμα, επίσης να εξοικονομηθούν δαπάνες»

Ο ίδιος είπε ότι το Βερολίνο βοηθά με ευχαρίστηση, «αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση στους τρίτους ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να προσπαθούν. Καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του».

Στο ερώτημα, αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας».

Απάντησε, εξάλλου, καταφατικά στο ερώτημα, αν η αποτροπή χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι «σκληρότερο» ακόμα και από τη διαδικασία Επανένωσης της Γερμανίας.

«Δηλώνω ότι είναι κάτι \’σκληρότερο\’, επειδή η ιδέα ότι πρέπει να αλλάξουν πράγματα, με ανεπιφύλακτο τρόπο, απομένει να γίνει κατανοητή στην Ελλάδα από πολλούς. Η Επανένωση της Γερμανίας συνέβη, όταν ο λαός στην Ανατολική Γερμανία δεν επιθυμούσε πλέον να ζήσει όπως κατά το παρελθόν, αλλά επιθυμούσε να ζήσει όπως ζούσαμε στη Δυτική Γερμανία. Όμως, το πρόβλημα υπήρξε καθώς αυτό δεν συνέβη μέσα σε μία νύχτα.»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, δήλωσε στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel ότι δεν πρόκειται να δοθούν περαιτέρω προκαταβολές στην Ελλάδα.

Ο κ. Βεστερβέλε τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να θέσει σωστά τις βάσεις με μακροπρόθεσμη προοπτική, προκειμένου να υπολογίζει στη γερμανική βοήθεια και ζήτησε άμεσα πράξει και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Δ

ιευκρίνισε πάντως ότι στόχος της Γερμανίας είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

«Μόνο εάν τεθούν τώρα σωστά οι βάσεις μακροπρόθεσμα, μπορεί η Ελλάδα να υπολογίζει στην υποστήριξή μας -και μόνο τότε. Δεν μπορεί να υπάρξουν πλέον προκαταβολές. Τώρα μετράνε μόνο οι πράξεις.»

Προειδοποίησε δε σε έντονο ύφος και την ίδια τη χώρα του σχετικώς με την γερμανική κυριαρχία: «Εάν νομίζουμε ότι πρέπει να κουνάμε το τευτονικό ρόπαλο λόγω της μεγάλης οικονομικής επιτυχίας, τότε θα διαπιστώσουμε κάποτε ότι αυτό δεν ήταν ρόπαλο, αλλά μπούμερανγκ.»

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook