Κομματικά συντρίμμια αφήνει πίσω του το νέο μνημόνιο, με μία Βουλή, στην οποία δεύτερη δύναμη είναι πλέον οι... ανεξάρτητοι βουλευτές. Ο αριθμός τους ανέρχεται πλέον στους 64, με τους 22, που διαγράφηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τους 21 που βρέθηκαν εκτός ΝΔ και τους δύο, που διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή του ΛΑΟΣ. Μέχρι την ψηφοφορία οι ανεξάρτητοι ήταν 18 και σε αυτούς προστέθηκε και ο Αργύρης Λαφαζάνης, που αποχώρησε μόνος του από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πριν επιλέξει να απουσιάσει από την ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο.

Η ΝΔ έρχεται πλέον τρίτο κόμμα, καθώς από τους 83, που είχε περιορίστηκε τώρα στους 62, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψε και το ΠΑΣΟΚ, του οποίου η δύναμη μειώθηκε στις 131 έδρες.

Αλλά και ο ΛΑΟΣ βρίσκεται τώρα στις 16 έδρες, μετά τη διαγραφή των Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, που ψήφισαν το νέο μνημόνιο – οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων διεγράφησαν γιατί καταψήφισαν.

Αμετάβλητες έμειναν οι δυνάμεις των δύο κομμάτων της αριστεράς, με το ΚΚΕ να έχει 21 έδρες και τον ΣΥΡΙΖΑ 9.

Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας των κομμάτων τους τέθηκαν μετά το πέρας της κρίσιμης ψηφοφορίας επί της νέας δανειακής σύμβασης 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που καταψήφισαν ή απείχαν από τη διαδικασία. Διεγράφησαν και οι δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ που υπερψήφισαν τα μέτρα. Επίσης, δεν θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ οι εννέα βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου.

Διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ

Σπύρος Κουβέλης, Α' Αθηνών
Άννα Βαγενά, Α' Αθηνών
Λούκα Κατσέλη, Β' Αθηνών
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Β' Αθηνών
Βάσω Παπανδρέου Β' Αθηνών
Λάμπρος Μίχος, Β' Αθηνών
Μαρία Κυριακοπούλου, Αχαΐας,
Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Αχαΐας
Βασίλης Τόγιας, Βοιωτίας
Γεώργιος Κασσάρας, Δωδεκανήσων
Χάρης Καστανίδης, Α' Θεσσαλονίκης
Κυριακή Τεκτονίδου, Α' Θεσσαλονίκης
Χρήστος Κατσούρας, Θεσπρωτίας
Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Ηρακλείου
Θεόδωρος Παραστατίδης, Κιλκίς
Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Κοζάνης
Γεώργιος Παπαμανώλης, Κυκλάδων
Οδυσσέας Βουδούρης, Μεσσηνίας
Μάντατζη Τσετίν, Ξάνθης
Ηλίας Θεοδωρίδης, Πέλλης
Γιάννης Αμοιρίδης, Πιερίας
Χρήστος Μαγκούφης, Τρικάλων

Η διαγραφή των 22 βουλευτών ανακοινώθηκε σε επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο μετά το πέρας της ψηφοφορίας επί της δανειακής σύμβασης. Ο κ. Παπανδρέου διέγραψε όσους είχαν καταψηφίσει την δανειακή σύμβαση ή ήταν απόντες από την ψηφοφορία ή δήλωσαν παρών επί της αρχής.

Επίσης, δεν θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος και παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος οι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν σε επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου: Γιάννης Κουτσούκος, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χρύσα Αράπογλου, Δημήτρης Κουσελάς, Δημήτρης Καρύδης, Μαρία Μίχου, Μιχαήλ Τζελέπης.

Η Βάσω Παπανδρέου δήλωσε μετά τη διαγραφή: «Ψήφισα κατά συνείδηση μετά από καιρό. Με διέγραψαν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μπορούν να διαγράψουν την πορεία μου».

Πριν την ψηψοφορία ο βουλευτής Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης υπέβαλε την παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα.

Διαγραφές στη Νέα Δημοκρατία

Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τίθενται οι βουλευτές:

Α' Αθηνών Έλενα Κουντουρά
Ά Αθηνών Ελίζα Βόζεμπεργκ
Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης
Άρτας Κωνσταντίνος Παπασιώζος
Αττικής Γιώργος Βλάχος
Βοιωτίας Μιχάλης Γιαννάκης
Δράμας Μαργαρίτης Τζήμας
Δωδεκανήσου Τσαμπίκα Ιατρίδη
Έβρου Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος
Ευβοίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης
Α' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας
Λαρίσης Χρήστος Ζώης
Λέσβου Σπυρίδωνας Γαληνός
Ά Πειραιά Παναγιώτης Μελάς
Πέλλης Γεώργιος Καρασμάνης
Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης
Σερρών Αναστάσιος Καριπίδης
Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά
Χαλκιδικής Γεώργιος Βαγιωνάς

Επίσης, παραπέμπεται προς διαγραφή από το κόμμα ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, δηλωθείς ως απών από την ψηφοφορία, ανέφερε πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του. «Η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι μας και η στάση μου αυτή, βοηθά την Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα».

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΛΑΟΣ διαγράφονται οι βουλευτές Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης, μετά την απόφαση τους να υπερψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση και να μην συνταχθούν με την γραμμή του κόμματος που απείχε από την ψηφοφορία.

«Έπραξα κατά τη συνείδησή μου» δήλωσε ο διαγραφείς Μάκης Βορίδης, αναφέροντας ότι ο βουλευτής πράττει κατά το Σύνταγμα και τονίζοντας ότι τώρα πρέπει να προχωρήσουμε ως έθνος στα βήματα που είναι απαραίτητα. Επισήμανε ότι δεν τιθεται θέμα επαναφοράς του στην κυβέρνηση, ούτε και υπάρχει καμία σκέψη για ένταξή του στη Νέα Δημοκρατία.

«Ναι» στη σύμβαση είπαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που στηρίζουν τη Δημοκρατική Συμμαχία εκτός από τον Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος δήλωσε «παρών».

Σε γραπτή του δήλωση ο κ.Αυγενάκης αναφέρει τα εξής :

"Έπειτα από βαθύ προβληματισμό και με συναίσθηση της ευθύνης που έχω ως νέος πολιτικός απέναντι στη γενιά μου, στην πατρίδα μου και στο λαό της Κρήτης, αδυνατώ να κλείσω τα μάτια και να αγνοήσω το απειλητικό και εκβιαστικό ενδεχόμενο της έκτακτης ή ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Λέω ΌΧΙ στη χρεοκοπία.
Λέω ΝΑΙ στην έξοδο της χώρας από τη κρίση και δηλώνω ΠΑΡΩΝ στον αγώνα για τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Δηλώνω ΠΑΡΩΝ στον αγώνα για ανάκτηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας.
Δηλώνω ΠΑΡΩΝ στον αγώνα που κήρυξε η Δημοκρατική Συμμαχία απέναντι στις συντεχνίες, την πολιτική ατολμία και την ολιγωρία που βουλιάζουν την Ελλάδα στην ύφεση.

Δεν παραιτούμαι στα δύσκολα ούτε κάνω ψευτοαντάρτικα, απουσιάζοντας από την αίθουσα της Βουλής την ώρα της ψηφοφορίας. Τώρα, ακόμα περισσότερο, απαιτείται μαχητικότητα και συνέπεια."


(Με πληροφορίες απο in.gr-protothema.gr)