Σπουδαίας ανταπόκρισης από γυναίκες κάθε ηλικίας έτυχε η ιατρική ημερίδα που διοργανώθηκε στην Γέργερη του Δήμου Γόρτυνας κι είχε ως θέμα το τεστ ΠΑΠ και τον ρόλο του στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

 Δεκάδες γυναίκες παρακολούθησαν την εκδήλωση που είχε ως θέμα «Η αναγκαιότητα του Τεστ Παπανικολάου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας» και ενημερώθηκαν από τον Επίκουρου Καθηγητή Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστα Ρελάκη, για την για την αξία της πρόληψης.

Για το ίδιο θέμα μίλησαν στο ακροατήριο διευθύντρια του Κ.Υ. Αγίας Βαρβάρας Ειρήνη Τσιμπλοστεφανάκη καθώς και η μαία Μαρίνα Κριτσωτάκη, κάνοντας κάλεσμα στις Γορτύνιες δημότισσες να επισκεφτούν κάποιο από τα Κέντρα Υγείας που εξυπηρετούν το Δήμο Γόρτυνας, (Αγ. Βαρβάρα, Χάρακα και Μοίρες) προκειμένου να υποβληθούν δωρεάν στις ειδικές εξετάσεις.

Χαιρετισμό απεύθυνε κι ο Δήμαρχός Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, ο οποίος επισήμανε την σπουδαιότητα της πρόληψης σε θέματα που άπτονται την υγεία..

«Είναι πολύ σημαντικό για το Δήμο μας, το να φιλοξενεί τη συγκεκριμένη δράση στα πλαίσια του Πανελλήνιου Προγράμματος Προ-συμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ένα πρόγραμμα οργανωμένο και ολοκληρωμένο που περιέχει εύρος παρεμβάσεων από την ενημέρωση έως τη θεραπεία.

Ευχαριστούμε θερμά τους επιστήμονες που υποστηρίζουν την εκδήλωση αυτή, κυρίως για τη δυνατότητα που παρέχεται έτσι στους δημότες μας να ενημερωθούν υπεύθυνα κι επιστημονικά κατοχυρωμένα, για τις νέες εξελίξεις σ’ έναν πολύ ιδιαίτερο τομέα.

Στο Δήμο Γόρτυνας ήδη από το καλοκαίρι παρέχεται δωρεάν η εξέταση για το Τεστ Παπανικολάου για όλες τις γυναίκες στα επιμέρους Κέντρα Υγείας, αρχικά με πιο συγκρατημένη συμμετοχή η οποία όμως σταδιακά αυξάνεται. Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να γνωρίζει ότι η ενημέρωση στον τόσο ευαίσθητο και νευραλγικό τομέα της υγείας είναι η ασφαλέστερη μέθοδος.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε οι άνθρωποι, είναι να πιστεύουμε ότι δε θα συμβεί ποτέ σ’ εμάς κι έτσι να παραμελούμε τον εαυτό μας και ιδιαίτερα με το σύγχρονο τρόπο ζωής, κατά τον οποίο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι παράγοντες που συντελούν στην παρουσίαση ασθενειών, όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και το κάπνισμα.

Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να επισημανθεί η σπουδαιότητα της ενημέρωσης πάνω σε θέματα πρόληψης, καθώς εξασφαλίζει την έγκαιρη διάγνωση και εν τέλει τη θεραπεία και πιστεύω ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη θετική αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς όσον αφορά τα θέματα υγείας.

Ομιλίες όπως η σημερινή θα δώσουν την ώθηση σε ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που θεωρεί ταμπού το συγκεκριμένο θέμα, να ξεπεράσουν το φόβο τους και θα βοηθήσουν στην εμπέδωση της σπουδαιότητας της πρόληψης.

Ως Δήμος συμμετέχουμε πάντα σε τέτοιες πρωτοβουλίες και θα συνεχίσουμε με την ίδια επιμονή να υποστηρίζουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο διοργανώσεις και δράσεις που αφορούν την ανθρώπινη υγεία και κατ΄ επέκταση την ποιότητα της ζωής μας.

Είναι πολύ σημαντική η ανάπτυξη τέτοιων κοινωνικών δομών στα πλαίσια ενός κράτους αλληλεγγύης, του οποίου οι παροχές σε περιόδους οικονομικής κρίσης μειώνονται τόσο ώστε τελικά ο έλεγχος και η εξέταση να περνάνε σε δεύτερη μοίρα.

Για το λόγο αυτό παροτρύνουμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στα προγράμματα υγείας ιδιαιτέρως εφόσον πραγματοποιούνται χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των πολιτών.» ήταν τα λόγια του κ. Σχοιναράκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook