Προβληματισμό και αντιδράσεις προκαλεί ο – έως τώρα – αποκλεισμός των Χανίων από το πρόγραμμα φιλοξενίας των χιλιάδων Κινέζων οι οποίοι από την Λιβύη , μέσω Κρήτης, θα μεταφερθούν αεροπορικώς στην πατρίδα τους. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν διαφορετικός.

«Είχα ενημερωθεί ότι θα έρθουν γύρω στους 5.000 εδώ και 8.000 στο Ηράκλειο» είπε ο κ.Σκουλάκης επισημαίνοντας πως «την επόμενη, Τετάρτη, πληροφορήθηκα ότι υπάρχει μια αλλαγή στο πρόγραμμα και ότι θα πάνε όλοι στο Ηράκλειο. Έκανα όσες παρεμβάσεις χρειάζονται και σε επίπεδο Κρήτης, μίλησα με τον ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον Περιφερειάρχη, αλλά και στα αρμόδια υπουργεία, μίλησα με τους υπουργούς και η απάντηση ήταν μια. Η αλλαγή δεν έγινε από κανέναν άλλον παρά μόνο από την πρεσβεία της Κίνας. Εξέφρασα την πικρία και την δυσαρέσκειά μου γιατί είχαμε ενημερωθεί ότι επίκειται επίσκεψη αυτών των ανθρώπων για προσωρινή διαμονή και εδώ…»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Χανίων Νίκος Κόρακας, επεσήμανε πως την όλη διαχείριση της φιλοξενίας των 13.000-15.000 Κινέζων την έχει αναλάβει από την Κινεζική πρεσβεία τουριστικό πρακτορείο της Θεσσαλονίκης που ασχολείται με την διακίνηση Κινέζων τουριστών και το οποίο συνεργάζεται με τουριστικό γραφείο του Ηρακλείου.

«Σύμφωνα με τον επιχειρηματία που έχει αναλάβει την οικονομική διαχείριση των επισκεπτών, οι επιβαίνοντας στα πρώτα τέσσερα καράβια έχουν προορισμό το Ηράκλειο. Θα καταλύσουν εκεί για 2-3 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία της περιοχής και από κει και πέρα, όπως μας είπε ο επιχειρηματίας του τουριστικού γραφείου, ενδεχομένως να υπάρξει συνεργασία και με τα Χανιά.» είπε ο κ.Κόρακας συμπληρώνοντας πως
 
« έχουμε κάνει την παρέμβασή μας, έχουμε δώσει διαβεβαιώσεις ότι η υποδομή είναι ανοιχτή. Υπάρχει το αεροδρόμιο και το λιμάνι τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν την παραπέρα μετακίνηση των επισκεπτών αυτών. Είμαστε σε φάση αναμονής».

Σε ότι αφορά στο γιατί υπάρχει η σκέψη να φιλοξενηθούν όλοι οι Κινέζοι στο Ηράκλειο, σε επικοινωνία των ξενοδόχων των Χανίων με το τουριστικό γραφείο της Θεσ/κης που διακινεί Κινέζους τουρίστες στην Ελλάδα ειπώθηκε ότι «στόχος είναι να πάνε κάπου όλοι μαζί έτσι ώστε η όποια δαπάνη προκύψει για την Κίνα, να ελεγχθεί ώστε να είναι η μικρότερη δυνατή και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προσφορά. Εξηγήσαμε και έγινε κατανοητό ότι υπάρχουν επίσης καλοί όροι και υποδομή έτοιμη για να δεχθεί μεγάλο αριθμό επισκεπτών και στο νομό Χανίων….»

Με δεδομένο το ότι όλα τα έξοδα της φιλοξενίας των 15.000 Κινέζων καλύπτονται από το κράτος της Κίνας και επειδή υπολογίζεται πως θα χρειαστούν συνολικά 30-40 χιλιάδες διανυκτερεύσεις , μαζί με εκατοντάδες τουριστικά λεωφορεία που θα αναλάβουν την μεταφορά τους, πρόκειται για ένα σημαντικό οικονομικό έσοδο σε μιαν νεκρή περίοδο, το οποίο – όπως τονίζουν πολλοί – πρέπει να κατανεμηθεί ισόρροπα, τουλάχιστον σε Χανιά και Ηράκλειο που διαθέτουν και λιμάνι και αεροδρόμιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook