Ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε στον προϋπολογισμό του 2013 να αυξήσει τη φορολογία στους πλούσιους, ξεκινώντας έναν «αγώνα» με τους Ρεπουμπλικάνους για περικοπές δαπανών, εν όψει προεδρικών εκλογών.

Η πρόταση προϋπολογισμού περιλαμβάνει εξασφάλιση 1,5 τρισ. δολαρίων με νέους φόρους, μην ανανεώνοντας πολλές από τις φοροαπαλλαγές που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μπους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα ζητήσει «φόρο Μπάφετ» στα εισοδήματα άνω του ενός εκατ. δολαρίων το χρόνο.

Λεπτομέρειες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, ύψους 3,8 τρισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του σε φοιτητές στο κολέγιο της Βιρτζίνια.

Ο προϋπολογισμός βασίζεται στην επιπλέον φορολόγηση των πλουσίων και στην ιδέα ότι ένα μέρος αυτών των χρημάτων μπορούν -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς, επίσης, και στις κατασκευές και στην αναβάθμιση των σχολείων στις ΗΠΑ.

«Αυτός δεν είναι ένας ταξικός πόλεμος. Αυτός είναι πόλεμος ενός έθνους» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τα σχέδια του Μπ.Ομπάμα περιλαμβάνουν, επίσης, περικοπές δαπανών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν τον προϋπολογισμό του Μπαράκ Ομπάμα. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας, Τζεφ Σέσιονς, δήλωσε ότι η πρόταση Ομπάμα είναι γεμάτη με «τεχνάσματα» που υπερβάλλουν τις περικοπές και υποτιμούν τις δαπάνες.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ετοιμάζει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τη δική του πρόταση προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook