«Ο Τεν Τεν δεν είναι ρατσιστής», σύμφωνα με πρωτοβάθμια απόφαση βελγικού δικαστηρίου που απέρριψε αίτηση να απαγορευτεί ένα βιβλίο με τις περιπέτειες του διάσημου ήρωα κόμιξ, το οποίο γράφτηκε την εποχή που το Κονγκό ήταν ακόμη αποικία και κατηγορείται ότι παραβαίνει τους νόμους περί ρατσισμού. Συγκεκριμένα το δικαστήριο απεφάνθη ότι «η περιπέτεια του 1946 με τίτλο «ο Τεν τεν στο Κονγκό» δεν σκοπεύει στην πρόκληση φυλετικού μίσους», καθοριστικό κριτήριο για να κριθεί αν παραβιάζονται οι βελγικοί νόμοι περί ρατσισμού.

Το επίμαχο βιβλίο είναι το δεύτερο που έγραψε ο Ζορζ Ρεμί , κατά κόσμον Ερζέ και εξελίσσεται στην τότε βελγική αποικία, ενώ συμπεριλαμβάνει συναντήσεις με λαθρέμπορους διαμαντιών και κυνηγούν αγρίων ζώων. Το 2007, ο Κονγκολέζος Μπιανβενού Μπούτου Μοντόντο ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να απαγορευτεί το βιβλίο, ισχυριζόμενος ότι ο τρόπος με το οποίοι απεικονίζονται οι Αφρικανοί είναι ρατσιστικός.

\"Ο
O Κoνγκολέζος ενάγων Μπιανβενού Μπούτου Μοντόντο επιδεικνύει ένα αντίτυπο της περιπέτειας \”O Τεν Τεν στο Κονγκό\”, την οποία ζητάει να απαγορευτεί ως ρατσιστική. AP/Reuters

Από την πρώτη του έκδοση, πάντοτε ασκούνταν κριτική στον «Τεν τεν στο Κονγκό». Μάλιστα ο ίδιος ο Ερζέ είχε δηλώσει αργότερα ότι και ο ίδιος δεν ήταν ευχαριστημένος με το έργο του, που εκδόθηκε στα αγγλικά μόλις το 1991.

Παρόλα αυτά, το βελγικό δικαστήριο έκρινε ότι το βιβλίο είχε δημιουργηθεί σε μια εποχή κατά την οποία οι αποικιακές ιδέες κυριαρχούσαν και ότι ο Ερζέ δεν σκόπευε στον να προκαλέσει ρατσιστικά αισθήματα τους αναγνώστες.

Ούτε και ο ενάγων πείστηκε όμως για τις αγνές προθέσεις του δημιουργού και δήλωσε μέσω του δικηγόρου Αχμέντ Λ\’Χεντίμ ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση «ώστε να φτάσει η υπόθεση όσο πιο μακριά γίνεται».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook