Την επισήμανση ότι οι αγορές δίνουν υψηλά ποσοστά πιθανότητας που αγγίζουν τη βεβαιότητα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός των επόμενων πέντε ετών διατυπώνουν συντάκτες των Financial Times στην σημερινή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με τους Anousha Sakoui και David Oakley για κάποιους αναλυτές, η προοπτικής αναδιάρθρωσης χρεών για κάποιο από τα υπερχρεωμένα μέλη της Ευρωζώνης αποτελεί πλέον βεβαιότητα, «όπως ο θάνατος και η φορολογία».

Οι ίδιοι τονίζουν πως οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και ότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι παρά το πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ, η χώρα μας πιθανότατα θα είναι το πρώτο μέλος της Ευρωζώνης που θα αναγκαστεί να επαναδιαπραγματευτεί τις πληρωμές των χρεών της.

Οι συντάκτες των Financial Times επικαλούνται την άποψη του αναλυτή της Nomura Nick Firoozye σύμφωνα με τον οποίο «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και πρέπει να αναδιαρθρώσει τα χρέη της», αλλά και την εκτίμηση του στελέχους της Icap Don Smith ο οποίος υποστήριξε πως «η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση της ευρωζώνης και παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος της νομισματικής ένωσης» .

«Φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει κάποια μορφή αναδιάρθρωσης χρεών, ώστε να μην προσαράξει ο ευρύτερος σχεδιασμός της νομισματικής ένωσης. Οι αρχές θα πρέπει κάποια στιγμή να αρπάξουν τον ταύρο από τα κέρατα».

Οι Anousha Sakoui και David Oakley υποστηρίζουν πως εάν υπάρξει αναδιάρθρωση χρεών από την Ελλάδα, τότε θα μπορούσε να περιλαμβάνει ανταλλαγή των βραχυπρόθεσμων τίτλων με τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας, δημιουργώντας ενδεχομένως ζημίες για τους πιστωτές.

«Η Αθήνα ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από τον έκτακτο δανεισμό για να καταστήσει πιο ελκυστικά τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει, όπως συνέβη στην Λατινική Αμερική κατά την δεκαετία του 1980 με τα Brandy Bonds που είχαν ως collateral τίτλους του αμερικανικού δημοσίου», σημειώνουν.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ελπίζεται ότι θα αποτρέψει την εξάπλωση της κρίσης μέσα στην Ευρωζώνη, πλήττοντας όμως τους ιδιώτες πιστωτές, οι οποίοι έχουν τρομάξει. «Είναι σαν να λες σε κάποιον ότι θα τον πυροβολήσεις μετά το φαγητό. Ούτως ή άλλως δε θα διασκέδαζε με τον πυροβολισμό, αλλά τώρα του έχει χαλάσει και η όρεξη», σχολιάζει χαρακτηριστικά ένας δικηγόρος ειδικός επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

 in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook