«Λύση στο ζήτημα της ονομασίας» πρέπει να βρουν η Ελλάδα και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή της με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. Η κ. Μέρκελ εξέφρασε τη στήριξή της στην επιθυμία της πΓΔΜ για ένταξη στην Ένωση και το ΝΑΤΟ, επισήμανε ωστόσο ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις αν δεν πληρούνται συγκεκριμένοι όροι», ενώ και στην περίπτωση της ένταξης στη Συμμαχία έχει τεθεί ως όρος η διευθέτηση του προβλήματος με το όνομα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε συγκεκριμένα ότι στον τομέα του δικαίου και της διαφάνειας στη λειτουργία των υπηρεσιών μπορούν να γίνουν ακόμη αρκετά στην πΓΔΜ, ενώ τόνισε: «Το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να διευθετηθεί. Γι αυτό και εγώ θα συνέχιζα οπωσδήποτε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και θα προσπαθούσα να βρω μια λύση. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε όλοι συνηθισμένοι στους συμβιβασμούς, διαφορετικά η Ένωση δεν θα μπορούσε να επιβιώσει».

Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η χώρα του εργάζεται εντατικά, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις, σε ό,τι αφορά ωστόσο την ένταξη στο ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι έχουν εκπληρωθεί όλα τα κριτήρια. «Πρακτικά η «Μακεδονία» είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη συμμετοχή της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές, όπως αυτή του Αφγανιστάν. Πρόσθεσε, δε, ότι περιμένει θετική απάντηση στο αίτημα της χώρας του κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Σικάγο και παρέπεμψε στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντας για μία ακόμη φορά την διαφορά για το όνομα «εικονική».