Πάνω από 400 έργα του κορυφαίου Ολλανδού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Κάρελ \’Απελ, τα οποία είχαν χαθεί πριν μία δεκαετία ανακαλύφθηκαν σε μία αποθήκη στη Βρετανία, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Γραφείο Απωλεσθέντων Έργων Τέχνης (ALR) στο Λονδίνο.

Ο \’Απελ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2006, φημολογείται ότι είχε στενοχωρηθεί από την απώλεια των έργων του, τα οποία εντοπίσθηκαν από τους ιδιοκτήτες μίας μεταφορικής εταιρείας σε αποθήκη που η εταιρεία αγόρασε πριν τα Χριστούγεννα.

Η συλλογή έργων, που περιλαμβάνει σχέδια, πειραματικά έργα, σκαριφήματα και προσωπικά σημειωματάρια, είχε εξαφανισθεί από προσώπου γης το 2002 κατά τη μεταφορά της από το εργαστήριό του στο Ίδρυμα Κάρελ \’Απελ στο \’Αμστερνταμ, τόνισε ο Κρίστοφερ Μαρινέλο του ALR.

Το Γραφείο, το οποίο διατηρεί τα στοιχεία για τα απωλεσθέντα ή κλεμμένα έργα τέχνης είχε καταγράψει στα αρχεία του τα οκτώ κιβώτια που ανακαλύφθηκαν στην αποθήκη ως «ιδιαίτερα αναζητούμενα» κλαπέντα αντικείμενα.

Ο Μαρινέλο τόνισε πως η εταιρεία, στις εγκαταστάσεις της οποίας ανακαλύφθηκαν τα απωλεσθέντα έργα, θέλησε να μην κατονομασθεί.

Ο ίδιος επίσης αρνήθηκε να δώσει κάποια εκτίμηση για την αξία των έργων.

Η εταιρεία, η οποία ανακάλυψε τα έργα, πείσθηκε να εγκαταλείψει όποιες απαιτήσεις της έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Μαρινέλο.

Προσωπικό της αποθήκης, που πιθανώς αγνοούσαν τη σημασία του ευρήματός τους, μετέφεραν τα έργα στον οίκο δημοπρασιών Μπόναμ’ς στο Λονδίνο, απ’ όπου προωθήθηκαν στο ALR.

Ο \’Απελ ήταν ένας από τους σκαπανείς του εξπρεσιονισμού και από τους εμπνευστές του καλλιτεχνικού κινήματος CoBrA, που δημιουργήθηκε το 1948.

Ήταν μία πολύπλευρη προσωπικότητα, ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης και κεραμίστας, του οποίου οι πίνακες, που απεικονίζουν ρέουσες μορφές ανθρώπων και ζώων μέσα από πυκνές πινελιές πηκτού χρώματος, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο κοινό.

Ο Μαρινέλο δήλωσε πως τα έργα ταυτοποιήθηκαν από την χήρα του ζωγράφου Χάριετ \’Απελ.

Το Ίδρυμα ανακοίνωσε πως χάρηκε ιδιαίτερα για την ανακάλυψη, μιας και τα έργα θα προστεθούν σε έναν «ορθότερο και πληρέστερο» κατάλογο της εργογραφίας του ζωγράφου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook