Άτομα που κρίνονται ένοχα για διακίνηση ανθρώπινων οργάνων για μεταμόσχευση στην Κίνα ενδέχεται σύντομα να καταδικάζονται στην εσχάτη των ποινών, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα στο κοινοβούλιο, γράφει σήμερα ο επίσημος Τύπος.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η διακίνηση ανθρώπινων οργάνων μπορεί ποινικά να εξομοιωθεί με ανθρωποκτονία αιτιολογώντας τις ποινές που ξεκινούν από 10ετή κάθειρξη έως τη θανατική ποινή, γράφει η Ημερησία της Κίνας.

Το παράνομο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων δεν αναφέρεται επί του παρόντος σε κανένα ειδικό ποινικό άρθρο και δεν διώκεται παρά στη βάση της παράνομης εμπορικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον Λίου Ρενουέν, ερευνητή στο Ινστιτούτο Δικαίου της κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, οι παράνομες πωλήσεις ανθρώπινων οργάνων είναι σε πλήρη εξάπλωση "εντός και εκτός" της Κίνας.

Το νομοσχέδιο, αν υιοθετηθεί αυτή την εβδομάδα στο κοινοβούλιο, θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Μαΐου του 2011, σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες.

Η Κίνα κατηγορείται συχνά για κακές πρακτικές στον τομέα των μεταμοσχεύσεων οργάνων. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη καταγγείλει την πώληση οργάνων από εκτελεσθέντες κρατούμενους.